Veteraner. 16 år har gått sedan Ison och Fille släppte sin första skiva. "Skulle vi tävla mot ungdomarna som är the shit nu, då hade vi haft det svårt. Men vi tävlar bara mot oss själva", säger Fille. I fredags släppte de sitt sjätte album: Vackra liv. Foto: Claudio Britos

Ison & Fille: "Shit, det har gått skitbra för oss"

Fem år har passerat sedan senaste skivan. Under tiden har Ison och Fille hunnit bli folkkära, skaffat familj och släppt böcker. Nu är 127-legenderna tillbaka med sitt sjätte album. Vi mötte dem över en pizza i Bredäng.

  • Publicerad 16:40, 31 maj 2019

Exakt på utsatt tid kommer de runt hörnet vid Hemköp. Duon, som redan för fem år sedan rappade om att de var levande legender, har varit tysta länge.

– Vill ni ha hjälp med ett skivkontrakt? Jag kan fixa, ropar en av stammisarna från krogens uteservering glatt när de glider in på torget.

De skämtar lite med honom innan vi drar in på pizzerian bredvid. I fredags släppte Ison och Fille sitt sjätte album.

– Vi var tvungna att leva livet däremellan, förklarar Ison Glasgow den långa tystnaden.

Felipe "Fille" Leiva Wenger har hunnit få två barn. Ison har släppt självbiografi. De har synts i allt ifrån Kalle Anka & Co till Så mycket bättre och Allsång på Skansen.

– Vi hade kunnat göra en låt varje dag i veckan. Men det hade blivit samma låt, som att ha samma tröja varje dag i veckan. På de här fem åren har vi levt livet och livet har levt oss. Nu har vi marinerat våra tankar, säger Ison.

Vackra liv heter plattan.

– Den handlar om där vi är i livet i dag. Vi är äldre, vi har gjort en resa ihop och nu kan vi se var vi landade. Vi har alltid känt att vi kämpat i uppförsbacke, varit vi mot alla, men nu har vi kommit till insikten att shit, det har ju gått skitbra för oss! Och den handlar om att se det vackra i livet, även om det inte alltid är så vackert, säger Fille.

Lever kvar. Att de är en duo är anledningen till att Ison och Fille lever kvar, tror rapparna från Bredäng och Vårberg. "Vi hade kunnat fastna, fortfarande stå på ungdomsgården och jiddra med varandra om en låt. Men vi bestämde oss för att göra något episkt, att bli större än områdena vi är ifrån och lyfta dem med oss. Och nu vet vi att vi garanterat kommer stå med i historieböckerna. Vad som än händer efter det här, it's all good", säger Ison. Foto: Claudio Britos

Det skulle vara skönt om jag blev första biljonären i Bredäng. Och misslyckas det, fuck it, jag har i alla fall försökt.

De reser sig ur askan i inledningslåten Fenix, balanserar mellan katt och guld i Ny dag, står kvar som Vinnare, räknar sina Blessings, och hyllar kärleken till partners och döttrar. Avslutar med att korka upp några goda viner i Good times.

16 år har gått sedan första skivan. Rapparna som träffades på basketplanen i Bredäng och inledde karriären på Skärholmens ungdomsgård närmar sig 40. Kris?

– Inte för mig. Det hade varit kris om jag inte uppnått drömmarna vi hade då. Men nu är jag en man på väg att bli 40 som har överpasserat varje dröm jag haft, säger Ison.

– Jag känner samma. Eller... Man har väl alltid någon form av kris i livet, i alla åldrar jag har varit i, så inget har förändrats på den fronten. Men nu är jag inte rädd för att åldras, jag är på en bra plats och tacksam för allt vi ha gjort och det liv jag har i dag, säger Fille.

Har ni några drömmar kvar?

– Ja, man får ju nya drömmar hela tiden. Men nu handlar det mer om att hjälpa andra uppnå sina drömmar, dels i musiken och dels mina barn. Men jag drömmer också om att se oss två, tio år äldre men fortfarande göra saker som vi brinner för, men kanske på andra sätt än nu. Man kan inte stanna upp i det man är bekväm i, man måste hitta andra vägar för att känna den där kittlande känslan, säger Fille.

– Jag drömmer om att skivan ska landa rätt hos folk. Men det här blir sjätte gången vi släpper en skiva, vi har verkligen bevisat att vi kan musik. Nu vill jag bevisa att vi kan göra alla grejer. Att man kan komma härifrån och starta imperium, bara man bestämmer sig för att göra det. Det skulle vara skönt om jag blev första biljonären i Bredäng. Och misslyckas det, fuck it, jag har i alla fall försökt. Satsa högt, varför inte, säger Ison.

Hur långt har du kvar till biljonen?

– En biljon, hahaha! Jag har fucking låååångt kvar. Men vi kommer dit, inget snack om saken.

Foto: Claudio Britos

Att barn går runt med vapen och dör, det är ju en nationell kris.

Plattans första singel Pengar handlar om hatkärleken till kronorna. "Vilken gun bebek, du är bättre på att dribbla", rappar Ison. En rad tagen rakt från ett möte med en ung lovande fotbollstalang från Bredäng.

– Men han slutade med fotbollen, började hamna i situationer, visade upp en pistol och whatever. Och jag ville få in det i en text, tänkte om han hörde den kanske han kan förstå – du kan åka till en fotbollsakademi, tjäna miljoners biljoner. Äga hela Bredäng, i stället för att bli ägd, säger Ison.

Över margaritan som pizzabagarna envisas med att bjuda på, snackar de om det hårdare klimatet. Om hur det som förr på sin höjd slutade med slagsmål nu allt för ofta slutar med skottlossning. Det har gått 13 år sedan de släppte Lägg ner ditt vapen.

– Det är fett sorgligt att en låt vi skrev för så länge sen är mer aktuell idag än då. Det visar bara på hur fel man har tagit tag i det här problemet, hur lite man har brytt sig. I media framstår det ofta som att det är ett lokalt problem, att det är på grund av människorna här i förorten som det händer. Men att barn går runt med vapen och dör, det är ju en nationell kris, säger Fille.

Foto: Claudio Britos

Ison och Fille om...

... sommarfavoriterna i 127: "Min balkong! Och basketplanen här nere, jag drar dit och skjuter lite när ingen annan är där, annars går det inte. Och berget över Mälarhöjdsbadet, det är extremt sweet om man är där helt ensam", säger Ison. "Sätrabadet, det är fett najs! och Vårbergstippen och Skärholmstorget, det är värsta hajpen där på sommaren", säger Fille.

... att hänga med i slang som närmare 40: "Det går inte! Och det skulle låta fel, ansträngt, om vi försökte", säger Fille. "Häromdagen i centrum stoppade några kids mig. De sa 'nånting, nånting! Visst?'. Och jag bara 'viiisst'. Jag vet fan inte vad de pratade om, men spelade fett bra, lade den och bara jalla hej", skrattar Ison.

... de var superhjältar: "Jag är blandning mellan Stålmannen, Batman och Spawn! Fille är en av the Watchers, han sitter över superhjältarna och spejar, har helhetsbilden och ser igenom alla dumheterna", säger Ison.