Istidsbråk urartade till kastade puckar

En strid om istider har blossat upp i Bålsta. Konståkningsklubben och hockeyklubben kan inte komma överens, något som kulminerat med en polisanmälan efter en inkastad puck.

  • Publicerad 11:47, 16 dec 2019

Möten, osämja, hårda ord och nu till och med en polisanmälan efter att en hockeypuck kastats in på isen under ett träningspass. Bålsta HC och Bålsta KK befinner sig just nu på rejäl kollisionskurs i en strid över istider i Bålsta Ishall.

– Vi känner oss undanskuffade. Man kan säga att allting handlar väldigt mycket om hockeyn, säger Julia Andersson, ordförande i Bålsta Konståkningsklubb.

Tillsammans med Eva Siltberg, förälder till en av åkarna i klubben, berättar hon om hur klubben vuxit rejält sedan starten tidigare i år. Nu har man 40 åkare i olika ålder och på olika nivåer vilket har ökat behovet av istid, men i stället har man förlorat en timme. Från de 13 som man hade tidigare till tolv i dag.

– Hockeyn har över 40 istimmar. Vi har 12 och de vill gå in på våra träningspass. Är det inte bättre att vi får lite av deras timmar? frågar sig Julia.

Kallas till möte

Den 18 december har kommunen kallat till ett möte. Då ska istiderna sättas, är det tänkt.

– Av alla dagar sätter de just den tiden när vi har två timmar till träning, som är de enda vi har för barn, de sista innan jul. Vi skulle ha varit tvungna att ställa in den träningen, men nu har vi löst det genom att min man får styrelsens fullmakt att gå i stället för mig och företräda klubben på det här mötet. Jag kan inte överge våra åkare, menar Julia.

– Jag tycker att det är synd att hockeyn ska behöva hålla på såhär. Vi har bara funnits i ett halvår och det är supersvårt att starta en helt ny klubb. Jag tycker att hockeyn kan chilla lite. Det är taskigt mot barnen att göra såhär. De kan inte träna hur sent som helst. Vi borde försöka samsas, säger Eva Siltberg och lägger till:

– Jag vet att hockeyn inte gillar konståkning, men vi finns och kan inte bara barnen få finnas där och ha roligt.

Vill se proportioner

Från Bålsta HC ser man helt annorlunda på situationen.

– Vi tycker ju att kommunen ska fördela tiderna så att det finns proportion till hur det ser ut med antalet aktiva på isen. När de startade sa konståkningen att de var betydligt fler aktiva än de var under hösten. Vi sa okej till det och att vi sedan skulle göra en avstämning under höstlovet. Men det har inte blivit av. De har inte velat komma till några möten, säger BHC:s ordförande Ulf Månsson.

Enligt honom finns det i dag inget som tyder på att konståkningsklubben verkligen har 40 åkare.

– Vaktmästarna har varit duktiga på att föra noteringar under hela hösten. De har allt underlag. Personligen har jag aldrig sett 40 åkare någon gång. De är ganska många under helgerna och då är det väl 8, 10 stycken. 14 någon gång kanske och det är jättebra. De är ju nya och måste få bygga upp sin verksamhet, men det måste finnas proportioner som sagt. Vi har 30-40 aktiva på varje pass, menar Månsson.

Den verbala striden är en sak, men det hela har även övergått i fysiska attacker, hävdar Julia Andersson.

– Vi har blivit utsatta för en massa tråkigheter också. Det var 15 puckar som flög in på isen vid ett tillfälle, säger hon.

”Kastar puckar mot barn”

En dag senare meddelar Julia Andersson att man varit med om ännu en attack med en hockeypuck som ska ha varit nära att träffa ett barn i huvudet.

”Det är en väldigt allvarlig händelse att man står på läktaren och siktar med puckar på våra yngsta åkare”, skriver Julia Andersson i ett sms.

Hon har polisanmält händelsen.

– Jag har inte sett det själv, men jag har pratat med ledaren till elvaåringen som kastade in pucken. Om det fanns något uppsåt vet jag inte, men det har jag svårt att se. Jag har förstått att den inte har träffat någon. Självklart ska det inte kastas in puckar och spelaren tillrättavisades direkt, säger Ulf Månsson.

– Jag känner väl ... jag kanske hade känt annorlunda om jag varit där, men jag tycker att det är en överreaktion. Det är barn vi har att göra med och så länge ingen har blivit träffad tycker jag att vi borde kunnat hantera det utan att blanda in polisen, fortsätter han.

Nu väntar mötet hos kommunen då man ska försöka hitta en väg framåt.

– Jag tror att vi kommer komma fram till någon lösning, men antagligen inte någon som de vill acceptera. Igår hörde jag att vi hade veteranhockeyn på kvällen. Det var 35 aktiva på isen. Sedan har konståkningen tre timmars istid. Då var det två personer som var där och åkte.

– Jag hoppas att det ska lösa sig, men jag tror faktiskt inte att det kommer att göra det. Jag tror att det kommer sluta med att vi tvingas stänga. Hockeyn kommer pressa på så mycket och kommunen har inte sagt ifrån hittills, säger Julia Andersson.

Kommunen: ­”Situationen inte unik för Håbo”

Det är kommunen som ska försöka se till att två missnöjda parter blir nöjda i striden om istider. – Vi vet att vi inte fullt ut kommer kunna tillgodose de önskemål som finns, säger föreningsansvarige Linda Shala.

En ishall. Fram till tidigare i år var det alldeles tillräckligt. Då fanns det nämligen bara en Håboklubb som utnyttjade den. Bålsta HC. Sedan startade Bålsta KK och nu ska två sporter, två klubbar, dela på en hall.

– Det är kanske två föreningar som vill växa och växa lite för snabbt för kommunen som inte hänger med i behoven. Vi har trots allt bara en ishall och den kanske inte är jätteanpassad för konståkning, säger Linda Shala.

– Det vi försöker göra är hitta en fördelningsmodell som utgår från de riktlinjer som förbunden har satt. Men vi vet att vi inte fullt ut kommer kunna tillgodose de önskemål som finns, fortsätter hon.

Hoppas på samarbete

Ett möte hos kommunen är nu inplanerat till den 18 december och då kommer representanter från bland annat förbunden också vara på plats.

– Vi önskar ett fint samarbete föreningarna mellan, där man kanske kan hitta kreativa lösningar. Vi försöker lägga upp ett schema som båda kan vara nöjda med om än inte till hundra procent, säger Linda Shala.

– Situationen är inte unik för Håbo. Det känner alla parter till.

Hur ser du på den händelse som nu polisanmälts? (Se texten intill)

– Vi hade personal på plats som rapporterade att det var ett barn från hockeyn. Hockeyn hade haft träning innan konståkningen, med lag födda 08-09. Då hade ett av barnen kastat in en hockeypuck på isen. Ansvarig ledare tog tag i situationen och sa att det inte är okej.

– Man får polisanmäla vad som helst, men det här handlar om barn som är tio år gamla där ledaren tar ansvar direkt.

Bästa placeringen någonsin för Upplands-Bro

Upplands-Bro klättrar på Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Nu är kommunen på plats 12 i landet. – Det är ett styrkebesked och ett kvitto på att vi har ett bra samarbete med...onsdag 23/9 10:07

Sämsta placering någonsin för Håbo på näringslivsranking.

Håbo siktar uppåt – men rasar i stället. När företagsklimatet granskas hamnar kommunen på plats 206 i landet, sämsta placeringen någonsin. – Det är i första hand nytillkomna kategorier som...onsdag 23/9 9:46