Hedras. Izzy Young får minnesmonument på Söder. Vad för monument är ännu oklart. Foto: Andreas Enbuske

Izzy Young får minnemärke på Söder

Israel Goodman Young, eller Izzy Young, ska få ett minnesmärke på Söder.

  • Publicerad 16:39, 10 jun 2019

I en lokal på hörnet Wollmar Yxkullsgatan/Björngårdsgatan öppnade Israel Goodman Young, eller Izzy Young, sitt svenska Folklore centrum 1986, som han drev ända fram till 2018. Centret byggde upp Nordens största samling av amerikansk folkmusik från 50- och 60-talen. I början av året dog Izzy Young 90 år gammal och Olle Burell (S) föreslog i en motion att staden skulle uppföra ett minnesmonument för Södermalmsprofilen.

Södermalmsprofil kan hedras med egen plats

I motionen lyfter Burell fram bland annat en plats utanför lokalen på Wollmar Yxkullsgatan där Izzy Young ofta satt under ett stort träd och pratade med människor, som ett alternativ.

– Jag bor i krokarna och har själv sett honom i tjugo års tid sitta vid det här trädet och interagera med grannskapet. Han var en sådan unik kulturpersonlighet, eldsjäl och proffs i samma person som lämnar ett väldigt tomrum efter sig i hörnet, sa Olle Burell till StockholmDirekt tidigare i år.

Ärendet har nu beretts av kulturförvaltningen, som föreslår att nämnden släpper igenom motionen. Kulturförvaltningen tycker inte att gatan utanför centret ska döpas om men föreslår att det sätts upp en minnesskylt i anslutning till platsen för det tidigare Folklore centrum.

Och kulturnämnden kommer att gå på förvaltningens förslag under nästa sammanträde, enligt kulturborgarrådet Jonas Naddebos (C) pressekreterare Oscar Ljunggren.

Här, under trädet, satt Izzy ofta och pratade med folk. En ypperlig plats att döpa efter honom, menar Burell. Foto: Olle Burell