Skiss från nedre torget. Foto: Wester + Elsner Arkitekter

Ja till nytt kulturhus i Östberga

Igår blev det klart, Östbergaborna får ett eget kulturhus i centrum. Huset ska rymma bland annat fritidsgård, bibliotek och öppen förskola.

  • Publicerad 14:28, 22 sep 2017

Många Östbergabor stod bakom medborgarförslaget som lämnades in till stadsdelen förra hösten: De ville ha ett kulturhus mitt i centrum där man kan samla aktiviteter för människor i alla åldrar, under samma tak.

Efter ett år av räknande och möten mellan förvaltningar och andra aktörer, har staden och Svenska Bostäder nu landat i ett beslut – det blir ett allaktivitetshus. Det kommer ha plats för ett nytt bibliotek, fritidsgård och öppen förskola, Östberga community center (ÖCC), Fryshuset, även aktiviteter för pensionärer, kulturskola och musikstudio. Där ska också finnas lokaler som kan hyras av föreningar vid behov.

– Tanken är att huset ska vara välkomnande för alla och bli en mötesplats för boende i Östberga med omnejd. Med allaktivitetshuset vill vi befolka centrum och torget och därmed öka trygghet och trivsel, säger stadsdelsdirektör Lena Lundström Stoltz.

Centrumhuset blir kulturhus

Det är den stora, två våningar höga fastigheten mitt i centrum som kommer att byggas om och mötesplatserna och själva kulturhuset kommer att bli framförallt på nedre plan. Övre planet vill man ska utvecklas mer som ett kommersiellt centrum, med pizzerian och frisören som blir kvar, och en ny mataffär. Tanken är att huset ska vara öppet sex dagar i veckan, inklusive en helgdag.

– Det här känns jättekul, kanske är det det bästa vi har gjort hittills, säger Ulf Walther, (S), ordförande i Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd.

Ett första dialogmöte om allaktivitetshuset blir den 4 oktober i Östbergaskolans matsal. Exakt tid kommer upp på stockholm.se/samverkanostberga. Planen är att huset ska invigas hösten 2018.

LÄS ÄVEN

Östberga kan få allaktivitetshus

Ett steg närmare allaktivitetshus i Östberga – och bibliotek

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Bönderna ratar Stockholms gräs

Nyheter Trots extrema bristen på djurfoder vill ingen ha Stockholms stad har erbjudit lantbrukare att slå gräs på flera öppna ytor till följd av foderbristen i spåren av hettan. Men hittills har intresset varit svalt. Inte en enda har nappat. Anledningarna...onsdag 18/7 7:30