Stolt månsysslare. Johan Lan, 29, ingår i en trädgårdsmästgrupp som sköter Sinnenas trädgård i Vasastan. Foto: Linda Gren

"Jag är författare och skådespelare och tennisspelare och trädgårdsarbetare"

Sinnenas Trädgård i Vasastan är Stockholms enda terapeutiska trädgård och utgör en lugn och stimulerande miljö för äldreboendet som ligger invid. Johan Laan, 29, har Downs syndrom och är en av dem som jobbar här.

  • Publicerad 05:40, 5 jun 2016

Jag håller dem i handen eller under armen om de behöver hjälp och alla känner igen mig för jag har varit här länge

"Jag arbetar här på Sinnenas Trädgård. Jag planterar lökar och krattar och sopar i växthuset och tvättar möbler. I dag har jag plockat ogräs. Det är mycket ogräs nu i sommar.

Jag jobbar här tillsammans med Axel, Simon, Niklas, Andreas H och Andreas D. Jag hjälper dem och visar och berättar vad de ska göra. Jag visar att det behöver sopas någonstans och krattas någonstans.

Det är äldre personer här i trädgården också. Jag håller dem i handen eller under armen om de behöver hjälp och alla känner igen mig för jag har varit här länge. Jag har jobbat här i sex år. Det är en trädgård för de äldre som bor här.

Jag är född här i Vasastan och har bott här i hela mitt liv. När jag inte jobbar är jag hemma och äter middag och tittar på TV och skriver och läser. Jag skriver egna böcker, jag är författare. Jag skriver en bok om ett slott och en om båtar.

Jag brukar också spela tennis med pappa och i sommar ska jag vara med på en turnering i Tyskland. År 2007 vann jag bronsmedalj i tennis i Special olympics i Kina. Det var jättekul. Jag har många favoritspelare. Björn Borg! Och jag tycker också om Tomas Enqvist och Lleyton Hewitt, han är från Australien. Och Rafael Nadal.

I sommar ska jag gå på Dramaten och vara med i en film. Jag är skådespelare. Jag är författare och skådespelare och tennisspelare och trädgårdsarbetare. Allt är lika roligt. Ibland går jag på operan.

En gång gick jag och såg Nötknäpparen tillsammans med farbror Fällman (trädgårdsmästaren, red. anm.) Det var med jättestora råttor och i slutet så kastade de den elaka häxan i kakelugnen. Det var toppen. För några år sedan kom det en råtta hit till trädgården också, den hade gjort hål borta vid komposten och kom hit och drack vatten. Jag är inte rädd för råttor. Jag tycker om råttor. Jag tycker om alla."

Sinnenas Trädgård

Sinnenas Trädgård är en privat bostadsträdgård för boende inom Norrmalms äldreomsorg, anhöriga och personal. Trädgården har funnits i 20 år och har en terapeutisk funktion. Den är avsedd för rekreation, möten och stimulans under årets alla årstider. Johan arbetar med sex andra personer
i trädgården som en del av Norrmalms dagliga verksamhet för personer med funktionsnedsättning. Trädgården är öppen för allmänheten så länge besökarna visar hänsyn för de äldre och boende som
är där.

Visa merVisa mindre