”Jag är rädd för att inte få finnas för mina barn”

Sjukdomar har stulit människor från Lotta Grahn Elg. Det har lärt henne att leva livet fullt ut och göra sådant som skänker lycka. – Gör det du tycker om, tyck om det du gör, säger hon. Text och foto: Daniel Sjöberg

  • Publicerad 12:12, 19 jan 2018

Efter snart nio år inom politiken var Lotta Grahn Elg redo att lägga den åt sidan.

Den privata karriären hade tagit rejäl fart och tiden räckte helt enkelt inte till. Hon skickade ett brev i augusti till valberedningen och bad om att få lämna kommunstyrelsen.

I november kom så beskedet. Finanskommunalrådet Carina Lund (M) var sjuk och för de andra inom partiet föll det sig naturligt att det var Lotta som skulle kliva in och ersätta sin vän och mentor.

Tanken var dock att det bara skulle vara tillfälligt.

– I mitten av november blev jag vald att träda in i Carinas frånvaro. Drygt en vecka senare, den 27 november hade vi ett nytt kommunfullmäktigegruppsmöte där vi beslutade att jag skulle gå in på heltid för Carina som behövde lämna sina uppdrag, säger Lotta Grahn Elg.

Lotta tog tjänstledigt till 80 procent, men fortfarande med inställningen att så småningom återgå till sitt vanliga arbete och att Carina Lund skulle komma tillbaka. Därefter gick det fort. Carina Lund gick bort den 2 januari och för Lotta var det mycket mer än en kollega hon förlorade.

– Carina var en grym förebild i alla lägen. En underbar kvinna. En glad kvinna som aldrig såg några hinder. En inspirationskälla som var tjugo år äldre än jag och vi stod varandra nära. Vi har jobbat ihop länge och bodde ofta ihop på resor och så vidare.

– Det var tungt. Tomt. Hon var min compadre och nu var hon inte längre med. Det var jobbigt. Jag hade inte uppfattningen att det var så illa. Det var en chock, faktiskt.

Lotta tog sig tid att andas. Hon sammankallade alla partimedlemmar till en minnesstund där de fick chansen att skratta och sörja tillsammans. Snart därpå började hon dock fundera på vad som måste ske härnäst. Vad hade Carina velat, var en av många frågor hon ställde sig.

Svaret blev att hon nu måste ta 100 procent tjänstledigt från sitt jobb och ta det politiska uppdrag hon aldrig strävade efter, men som hon nu ser fram emot att få utföra.

– Min pappa gick bort i cancer när han var 62 år gammal bara. Var och varannan dag tänker jag på honom. När jag sitter i min bil och säger: ”Det här hade du gillat, pappa.” Jag känner även att jag kommer att ha en sådan relation med Carina framåt. ”Äntligen Carina. Det där gjorde vi bra. Det där beslutet”.

Sjukdomar har stulit mycket från Lotta Grahn Elg. Hon förlorade sin bror till cancer för två år sedan och det har lärt henne att hon måste leva fullt ut.

– Det som det har gett mig är att vi är här och nu. Gör det du tycker om, tyck om det du gör. Håll inte på och gräv ner dig eller bli bitter. Håll dig med människor som du tycker om att ha runtomkring dig. Våga ta beslut som alla andra säger nej till, men magen säger ja till.

Det blir lätt en klyscha det där, men det låter inte så på dig?

– Jag försöker ge det till mina barn också. Tro på er själva. Att stärka människor att lita på sig själva.

Är du rädd för döden?

– Jag är inte rädd för döden, men jag är rädd för att inte få finnas där för mina barn. Jag har en 14-åring. Jag är inte färdig ännu. Om 40 år kanske. Jag ska banne mig bli mormor ett par gånger till. Farmor ska jag hinna bli. Det får de inte ta ifrån mig.

Så du vill ha det här uppdraget?

– Ja, jag vill ta ansvar för vår kommun under de förutsättningar vi har nu. Det är samma sak i politiken. Vi tog ett beslut, men om man står där och ett annat beslut nu känns bättre så kan man göra ett annat val. I somras hade jag bestämt en sak, men förutsättningarna ändrades och nu kör jag det här. Nu vill jag det här.

Lotta tar emot i sitt hem på Violvägen. Det är här hon finner ro och tid att bara vara sig själv bortom det politiska uppdraget som givetvis kommer att kräva extra mycket under 2018 då det är ett valår.

– Om jag ställer frågan själv: hur stressar jag ner? Ja, mitt bästa sätt är när jag får komma hem och dra fram dammsugaren. Jag kan damma, putsa lite möbler, golven och plocka i ordning. Då andas jag. Vi har pratat om det i många år, om vi ska ha städhjälp? Svaret blir alltid nej. Jag vill ju dammsuga.

– Min lillasyster brukar säga att jag är född i någon annan del av världen. Det kanske är så, men jag är ganska mycket hemmavarg,
säger Lotta Grahn Elg. 

Liselotte Grahn Elg

Namn: Liselotte Grahn Elg, men jag kallas Lotta och när jag skriver på post it-lappar så förkortar jag det L8.

Ålder: 51 år

Yrke: Finanskommunalråd. Jag är annars finance payrole analyst på ett företag, men jag är nu tjänstledig.

Bor: Violgatan i Bålsta

Familj: Maken Peter, sonen Emil, 17, Wilma, 14 och katterna Gizmo och Cicci som båda kommit till familjen från katthemmet i Enköping.

Lottas boktips

Lotta Grahn Elg älskar att läsa böcker. Här är hennes favoritförattare

1. Peter Robinson. Han skriver om kommisarie Banks i England. Han tycker jag jättemycket om.

2. Elisabeth George. Hon skriver om kommisarie Lynley som också verkar i England.

3. Anna Jansson som skriver om Gotland. Det är Maria Wern. Jag har aldrig sett tv-serien, men jag tycker om böckerna.

4. På slutet har jag fastnat för Lars Kepler. Den sista jag läste, Sandmannen, har gjort mig lite mörkrädd så den har gjort mig lite mörkrädd.

5. John Grisham är alltid bra.

6. Det är mycket deckare, men jag har några Nobelpristagare här i hyllan också.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Inbrottsvåg i Bålsta

Det svepte en liten inbrottsvåg genom Bålsta på söndagsmorgonen. Tre timmar, tre inbrott. Polisen undersöker möjligheten om brotten kan hänga ihop.måndag 21/5 11:30

Testa din första sving

Lördagen den 26 maj är det Golfens Dag. Bro-Bålsta Golfklubb hoppas på att många som aldrig testat förut ska komma förbi och göra det.fredag 18/5 12:00

Senaste numret

Bålstabladet