Vill fortsätta. Pia Wåhlmark har stora planer för Sävsta Motell. Foto: Daniel Sjöberg

"Jag brinner för det här stället"

Deras mål var att få stället att leva igen. De lyckades över förväntan. Ändå finns det frågetecken kring Sävsta Motells framtid.

  • Publicerad 08:39, 31 okt 2017

I juni berättade Ena-Håbo Tidningen att Sävsta Motell skulle öppna igen efter lång tystnad.

– Vi ska försöka få stället att leva igen och reaktionerna hittills har varit väldigt positiva, sa Rikard Sellin, marknadsförare då.

Det visade sig vara en underdrift. Artikeln blev överraskande en av de mest lästa, delade och kommenterade från Ena-Håbo Tidningen under 2017.

Uppföljningen var således självklar. Vad hände egentligen? Via nätet är det inte helt lätt att få svar och det har en naturlig och tragisk förklaring. Rikard Sellin gick bort under sommaren och Pia Wåhlmark som driver verksamheten åt ägarna har fått göra allt själv.

– Rikard är mina två yngsta barns pappa. Vi separerade för sex, sju år sedan, men vi jobbade jättebra tillsammans. Jag bad honom kliva in i det här med mig och han gjorde det. Han var jätteduktig. Han startade en Facebooksida och när han gick bort så kom inte jag åt den, berättar Pia.

Hon startade en ny Facebooksida och det hände saker sedan Ena-Håbo Tidningen skrivit om stället.

– Jag har fått så himla mycket från den artikeln. Folk har kommit in genom den här dörren som inte har varit här på 17 år. De har inte velat vara här tidigare. Deras ögon lyser nu. Jag har haft tre generationer här. Dels de som var här när det var macken här, på 50-talet. Sedan har jag nästa steg, när det var mack och restaurangen och det är 60-talet. Och sedan har du de som var här när det var Chiefland, Boppers-grejen och de har bara kommit hit efter artikeln, säger Pia.

Miljö- och hälsovårdsmyndigheten har varit på plats och godkänt stället för lunchservering. Dessutom är det kvällsspelningar med olika band på onsdagar och fredagar.

– I somras hade jag måndagar också, men nu har jag bantat ner. Jag har varit ledig en enda dag sedan i januari och det var på midsommardagen, säger Pia.

Hade inte du gått in i väggen vid något tillfälle?

– Jo, tre gånger. Det är plus eller minus. Det finns inget lagom däremellan. Men jag tycker att det är så roligt, skrattar hon.

Motellverksamheten är igång. Inte minst har vägarbetare bott där och när vi är på besök kommer en person och vill boka ett rum till en anställd.

Ändå finns det frågetecken kring framtiden. Ena-Håbo Tidningen hittar en annons på Blocket om affärsöverlåtelse och det är tre olika ägare som möjligen vill olika saker.

– Jag hoppas att jag får fortsätta. Jag brinner för det här stället och det finns så mycket jag skulle vilja göra, säger Pia Wåhlmark.

Sävsta Motell

Redan på 1910-talet startades förebilderna till motell i USA. 1925 dyker ordet motell upp för första gången när The Motell Inn startades i San Luis Obispo i Kalifornien.

Sävsta Motell var ett av de första motellen som öppnades i Sveriges när dörrarna slogs upp i januari 1960.

I samband med att nya E18 invigdes försvann gästerna och 1989 stängdes verksamheten ner första gången.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Blåljus: Sjuksköterskor misshandlade på lasarettet

Nyheter Två sjuksköterskor blev misshandlade på lasarettet och dubbla bedrägerier har anmälts i Enköping under midsommarhelgen.måndag 25/6 13:38