”Jag brinner för parasiter”

(Uppdaterad text) Bitte Ljungström ville bli veterinär. När betygen inte räckte till utbildade hon sig till labbassistent, ”tjatade sig till att få jobba på djurklinik” och fann passion för parasiter. På lördagen fick han ta emot pris som Årets Företagare i Enköping på Guldliljan-galan.

  • Publicerad 11:31, 15 apr 2018

När man gör något annorlunda får man alltid höra minst en gång att man är galen, har någon sagt och vi fick höra att vi var galna många gånger, säger Bitte Ljungström som tillsammans med sin man Mikael Ljungström grundade Vidilab 2002.

Vidilab är ett veterinärmedicinskt labb som undersöker om det finns parasiter i djurs avföring, främst från hundar, katter, får och hästar men även på udda djurslag som sengångare och kameler.

– Vid den tiden fanns det ingen väl fungerande diagnostik  i Sverige så vi tog inte kunder från någon annan utan etablerade en ny marknad, säger hon.

”Man kan inte göra pengar på bajs” sa många – de hade inte kunnat ha mer fel.

Till en början var det bara hon som jobbade på labbet, i dag är det 15 heltids- och helårsanställda och under högsäsong april-maj är de 30 i personalstyrkan.

– Förut avmaskade man direkt, men nu vet vi att det inte är bra för resistensutvecklingsrisken, för djuret eller för miljön att avmaska i onödan, säger Bitte Ljungström.

Detektivarbete

Hon ser fram emot att komma till jobbet varje arbetsdag och se vad som finns i posten för dagen och vad de kommer att hitta i proverna.

– Jag brinner verkligen för parasiter, det är ett så intressant detektivarbete. Ingen dag är den andra lik. Det är också ett arbete som verkligen gör skillnad och kan hjälpa, säger Bitte Ljungström.

När hon ser tillbaka på hur hon kommit dit hon är i dag är hon glad att barndomsdrömmen om att bli veterinär aldrig slog in.

– Det här passar mig perfekt – jag har forskat på parasiter, utvecklat ny teknik och kan hjälpa veterinärer att ge rätt behandling. 8 till 17-jobb inom myndighet eller sjukhus gör att jag känner mig låst och styrd, här har vi snabba beslutsvägar, säger hon.

Som vd jobbar hon inte alls lika mycket på labbet längre, ”men jag blir jätteglad när någon ropar Bitte kan du komma och kolla”, utan har personalansvar och sköter marknadsföringen. Vidilab jobbar mycket med värderingar – både den anda som råder i arbetsgruppen och hur man förhåller sig till arbetet.

– Bakom varje prov finns ett djur, en orolig djurägare och en veterinär som vill ge rätt behandling, säger Bitte Ljungström.

Respekt, kommunikation med ”giraffspråket” (där man utgår ifrån sina egna behov och inte anklagar andra) och inkludering är viktiga värdeord. Företaget har anställda med funktionsvariationer via Mo Gård, nysvenskar som övar svenska och tidigare långtidsarbetslösa. Inkluderingsarbete ligger henne varmt om hjärtat.

– Vi hade två fosterbarn i familjen som jag alltid har sett som mina riktiga syskon. Jag var elva och de två och tre när de kom. Sedan hade vi en hel rad kortare placeringar där ofta missbruksproblematik ingick. Jag tror att det har påverkat mig att mina föräldrar öppnade vårt hem för dem som behövde det på så sätt att om jag kan göra något så vill jag göra det, säger hon.

Bitte Ljungström säger att stämningen på jobbet är god, att det är en familjär och trevlig sammanhållning där alla får vara den de är och bli accepterade.

– Min man är präst i botten och han är oerhört inkluderande som person, alla har ett värde. Han har stöttat mig jättemycket och gör det fortfarande, säger hon.

Alla i personalstyrkan har en egen mugg med motiv från Muminvärlden, av en figur som påminner om deras personlighet.

– Om man inte har skött sig får man ha en Mårranmugg den dagen.

Hur tar de som behöver få Mårranmuggen det?

– Man vet när man inte skött sig. Jag har också fått den men varför behöver jag inte säga nu, säger hon med ett skratt.

Familjeföretag

Bitte Ljungström tackar sin man för att de vågade starta företag.

– Han såg min passion men också frustration över hur svårt det var att genomföra saker på de laboratorier jag jobbade på och uppmuntrade mig att starta eget. Han är visionär, fixare och strateg och jag är doer som genomför. Han ser tio år framåt medan jag är i nuet, Vi kompletterar varandra bra, säger hon,

De har tre vuxna barn, två som jobbar inom företaget och en som är disputerad läkare och har spetskunskap som de har hjälp av på Vidilab.

– Vi är ett familjeföretag och barnen har visat intresse att ta över när vi slutar. Jag vill inte gå i pension vid 65, men det känns bra att veta att företaget går vidare i släkten när den dagen kommer, säger Bitte Ljungström.

Bitte Ljungström/Vidilab

Vidilab blev Årets Komet 2006, vann Guldhjärtats diplom 2017 och Bitte var nominerad till Beautiful Business Award 2009. I år är de nominerade till Årets företagare på Guldliljan.

Sedan starten 2002 har de växt med 15 procent per år och ökat omsättningen från 700 000 år 1 till 15 miljoner 2017.

Bitte Ljungström har tidigare ansvarat bland annat som laboratorieingenjör för Svenska Djurhälsovårdens parasitologiska laboratorium i Uppsala. Hon har deltagit i några av de största forskningsprojekten som gjorts nationellt och internationellt på parasiter på häst och får och Vidilab driver egna forskningsprojekt tillsammans med SLU om bland annat resistensproblematik.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19