Ahlam Taef Aufi Al-Rushdy i syateljén i ABF Huddinge Kultur- och bildningscenter i Vårby gård.

”Jag har fått en helt annan stolthet”

Bland trådar, tyger och symaskiner har Ahlam hittat tillbaka till sina rötter och återfått en inre stolthet. Efter år av jobbsökande och tragglande med svenska språket ­driver hon nu en syateljé hos ABF i Vårby gård.

  • Publicerad 16:01, 12 apr 2019

Tidigare jobbade jag på fritids. Efter det var jag på jobbtorget och Arbetsförmedlingen i nio månader, men fick inget jobb. När jag kommer någonstans och söker jobb tycker de att jag är för gammal. Jag är 60 år och har bara fem år till pensionen.

Jag kom till Sverige 2007. Först läste jag på SFI i tre år. Men svenska är svårt. Jag har problem med hörseln vilket gör det svårt för mig att höra vad folk säger.

Här är det bättre, jag lyssnar när alla som jobbar här pratar. Jag har fått en helt annan stolthet i mig själv och språket har blivit bättre. Jag är som mitt stjärntecken, ett lejon.

Nu vill jag att fler hör om min syateljé. Jag vill jobba och få verksamheten att växa. Jag vill att människor ser mig och säger ’det är du som gör så fina grejer’.

Jag har sytt sen jag var tolv år. Min pappa, min mamma, min syster, alla sydde. Pappa var lärare och lärde ut att sy med en stor Singer-maskin. Mamma var sömmerska. Hon sydde kläder till alla – klänningar, pyjamas, blusar, allt möjligt.

Jag fixar också kläder till mina grannar, kollegorna här. Jag tycker om att hjälpa till.”

Ahlams syateljé

Ahlam Taef Aufi Al-Rushdy har sin syateljé som en del av en praktik hos ABF Huddinge Kultur- och bildningscenter i Vårby gård. Där lagar hon kläder, stickar sockor och syr väskor – allt möjligt som har med tråd och nål att göra.

8, 15, och 29 april håller Ahlam gratis hantverkskurser hos ABF kultur- & bildningscenter i Vårby gård.