"Jag har låtit männen få vara mjuka och kvinnorna få fucka up"

Flora Wiström är modebloggaren som debuterar som författare med ungdomsromanen Stanna. Boken är skriven på favorithängen i Vasastan och handlar om konflikten mellan att finnas till för någon annan och hitta sin riktning i livet.

  • Publicerad 16:14, 13 sep 2016

Det första exemplaret som Flora Wiström fick av sin debutroman Stanna gav hon snabbt bort till en vän. Därför kände hon sig tvungen att smyga in på Akademibokhandeln på Norrtullsgatan och få en extra titt på den.

– Jag gick ganska snabbt därifrån igen. Det kändes lite skämmigt att bara stå där och titta på boken. Lite samma känsla som att ta en selfie in public, säger hon.

Hon har bott i Vasastan i två år och det är framför allt här boken har växt fram. Hon har skrivit på favorithaket Café Pascal och låtit sig inspireras på stadsbiblioteket eller i Vasaparken och Hagaparken. Parallellt har hon skrivit på sin blogg, den som hon startade när hon var tolv år gammal och som hon idag livnär sig på.

Boken riktar sig till unga vuxna och handlar om Ester som blir störtförälskad i Eli. Tidigt i relationen märker huvudpersonen att det är någonting som inte riktigt stämmer. Det visar sig att pojkvännens mamma lider av den obotbara sjukdomen ALS som leder till att kroppens muskler gradvis förtvinar.

– Det handlar om det svåra i att både hitta sig själv och försöka förverkliga sina drömmar och samtidigt sätta sig själv åt sidan och finnas till för en annan människa. Ester får skuldkänslor för hur hon känner. Samtidigt som hon är med den här killen längtar hon efter att hitta sin riktning i livet.

Boken är, liksom bloggen, feministisk.

– Jag har skapat karaktärer som inte är begränsade av sina kön och låtit männen få vara mjuka och kvinnorna få fucka upp. Det finns också en stark känsla av systerskap i boken, att man backar upp varandra och säger ifrån när något inte är rätt.

Stanna

(Bonnier Carlsen) handlar både om kärlek mellan ett älskande par och mellan bästa vänner. Det är Flora Wiströms romandebut efter tio år som en modebloggare. På bloggen avhandlas allt från tighta jeans till vegomat och feminism.

Flora Wiström

Ålder: 21 år

Bor: Vasastan

Jobbar: Bloggar och debuterar med romanen Stanna (Bonnier Carlsen)