Ramón Garcia Carlsson. Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget/SVT

"Jag låtsas att det är ett vanligt läxförhör"

Hallå där, Ramón Garcia Carlsson, 11, från Stureby, som är med i nya säsongen av SVTs Smartare än en femteklassare.

  • Publicerad 12:18, 16 mar 2020

Varför ville du vara med i programmet?

– Det är en chans i livet, jag ville prova! Jag brukar kolla på det och gillar det jättemycket eftersom det är frågor som jag kan, det är till för oss i vår ålder. I andra frågeprogram är det mest sånt som vuxna kan svara på.

Hur gick det till när du sökte?

– Jag skickade in en video där jag berättade om mig själv och varför jag ville vara med. Så hörde dom av sig och ville träffa mig. Jag blev jätteglad!  

Hur gjorde du för att inte bli nervös?

– Jag försöker ignorera publiken och tänka att jag ska göra ett vanligt läxförhör eller en redovisning inför klassen hemma. I början var det mest pirrigt att gå upp och ställa sig där, man vill ju inte göra något fel, men sen, när vi hade spelat in några avsnitt blev det mest bara roligt.  

Det bästa med att få vara med?

– Att få lära känna nya människor, och roligt att se folks miner och hur glada de blir när svaret är rätt och de vinner pengar. Vi har kontakt alla vi åtta som var med, vi har en chatt ihop.

Alla avsnitt är redan inspelade, kommer du att titta på dig själv på TV?

– Ja, det tror jag! Det blir roligt att se mig själv i programmet!

Cirka 300 elever från hela landet sökte till programmet, åtta valdes ut. De har fått göra såväl kunskapstest som sociala test. Första avsnittet sändes i SVT1 i lördags 14 mars.