Under de senaste månaderna har Aysha Jones blivit ett centralt namn i kampen för svartas rättigheter. Foto: Mikael Andersson

"Jag måste jobba för förändring varje dag"

Hon är entreprenör, influencer, och trebarnsmamma. Under de senaste månaderna har hon även blivit ett centralt namn i kampen för svartas rättigheter, då hon anordnar digitala demonstrationer och är initiativtagare till Black lives matter Sweden. Men för Aysha Jones är det viktigaste att ge andra möjlighet att växa.

  • Publicerad 15:26, 3 jul 2020

Många blir nervösa av debatten och demonstrationerna som blossat upp.

Foto: Mikael Andersson

"Redan som liten var jag väldigt outspoken. Jag har alltid sagt vad jag tycker och tänker, alltid stått upp mot orättvisor; stora som små. Jag har en filosofi om att man inte ska klaga om man inte aktivt vill arbeta för förbättring, om man har möjlighet, och precis så har det varit med mitt engagemang för svartas rättigheter – jag måste jobba för förändring varje dag.

Det är är i dagsläget kaos i världen med systematiskt förtryck mot svarta, skeva normer och en strukturell rasism som är otroligt djupt rotad. Förändring måste ske i grunden, i alla delar av samhället. Vi lever i en väldigt kapitalistisk samtid, där pengar är makt, och makt är frihet. I Sverige i dag är det ofta en liten klick vita män som redan kommer från pengar som har absolut bäst möjlighet att lyckas med till exempel sitt entreprenörskap. De investerar i varandras start up:s, anställer mestadels varandra, håller varandra om ryggen, och så pågår det så – om och om igen. Det är därför extremt viktigt att skapa plattformar för icke-vita att utvecklas på, få chans att knyta egna kontakter, skapa nätverk, få erfarenhet; frihet. I mina företag har jag alltid försökt ta in icke-vita modeller till exempel, och samarbetat med företag som grundats av icke-vita. Jag har aldrig tagit vidare mycket plats själv, utan vill istället vara en möjliggörare för andra.

Många blir nervösa av debatten och demonstrationerna som blossat upp på riktigt den senaste tiden, och ja, det ÄR jobbigt med rasism, men jag lovar att det är ännu jobbigare att utsättas för den. Eftersom svarta är den grupp som förtrycks allra mest och har det generellt svårast vinner resten av samhället automatiskt på förändring, allt byggs upp starkare då. Jag blir matt av att ens behöva säga det, men ingen annan får det sämre för att svarta får det bättre.

Det är viktigt att alla vågar ta ställning, rannsakar sig själv och pratar om orättvisorna: Vägra sluta banka på dörrar för förändring, vägra hålla tyst. Det är en tung kamp och man blir trött, men jag ser det lite som en stafett: Ibland orkar du, ibland orkar jag och då tar jag över ett tag. Det viktigaste är att vi faktiskt fortsätter springa loppet tillsammans, att vi aldrig ger upp."

Isatou Aysha Jones

Ålder: 34

Bor: Tensta

Familj: Tre barn

Gör: Stylist, föreläsare, make up-artist, platschef på Helio i Kista, influencer, driver cateringfirma, klädmärke och nätverket/digitala plattformen "Signature reports", anordnar varje tisdag digitala demonstrationer för Black lives matter Sweden, varav den första (riktad till USA:s ambassad i Stockholm) nådde över en miljon människor.

Visa merVisa mindre