Bloggar. Emma Brink Rask. Foto: Henrik Svensson

"Jag tröttnade på köpta Ballerina-kakor"

Hallå där, Emma Brink Rask från Stureby som vunnit årets Matbloggspris i kategorin bästa bak- och dessertblogg med Brinken bakar.

  • Publicerad 16:30, 14 nov 2019

Grattis! Berätta om din blogg.

– Där jag lägger jag upp egna recept, ibland med en story kring något bakverk. Den har funnits i 2,5 år så jag har egentligen inte bakat så länge. Nu har jag flera hundra tusen besökare varje månad. Det brukar bli fyra-fem nya recept varje vecka, som jag fotar och lägger upp.

Varför bakning?

– Jag skulle säga att det började med vår fredagsfika på jobbet. Jag ledsnade på köpta Ballerina-kakor och erbjöd mig att baka något varje vecka. Det var väldigt uppskattat hos kollegorna och på den vägen är det. Folk älskar att läsa om och se bilder på bakning.

Hur ofta bakar du?

– Tre till fyra gånger per vecka, då bakar jag oftast flera saker samtidigt. Jag jobbar fortfarande deltid med mitt vanliga jobb, som kommunikationsstrateg.

Vad är din signatur?

– Jag inspireras av konditorerna. Man ska kunna göra liknande bakverk hemma, med finess. Raka linjer och symmetri intresserar mig och jag gör mycket moussetårtor, bakelser och spritsade bakverk. I våras gav jag ut en bok om spritsade bakverk och driver också Sveriges första podd om bakning: "Tillåt kakor".     

Tre julbak-tips?

– Mjuk pepparkaka – olika varianter, saffransbak – jag berättar hur du lyckas på bästa sätt, och hotta upp småkakorna.

Sista frågan, vem får äta upp alla dina fina bakverk?

– Haha! Grannar, vänner och kollegor. Och en och annan hamnar i min egen mage.