Victoria Rixer har drivit kaféet Torpet i Orhem i tio år och tänker fortsätta servera sina bullar till gästerna. Foto: Sacharias Källdén

"Jag vill att Torpet ska vara en mötesplats"

Hon valde bort kontoret på Södermalm för ett mindre inrutat liv med en ständig doft av nybakta bullar. Nu firar Victoria Rixer 10 år på Torpet i Orhem – och här planerar hon att stanna för evigt.

  • Publicerad 08:00, 17 sep 2017

– Det finns ingenting i Farsta som kan matcha det här.

Stefan Palmqvist har tagit bilen hit från Farsta för en morgonkaffe på sitt favoritställe denna fredagsförmiddag. Solen skiner på Torpet i Orhem och de flesta gäster gör som Stefan och väljer ett av borden utomhus. Undantaget är en barnfamilj vars son med bestämdhet hävdar att han absolut vill sitta inomhus. Kanske är det Anna Nygrens uppmärksammade broderiutställning som lockar. Kaféägaren Victoria Rixer är upptagen i köket, men efter ett par ”en sekund bara så kommer jag ut”, tar hon en paus för att berätta historien om hur hon hamnade här.

LÄS ÄVEN Här är ställena som lyfter södra Stockholm

– Min son var bara någon vecka gammal när jag för 14 år sedan flyttade till kollektivhuset Tre Portar i Skarpnäck. Vi var ett gäng i huset som fick barn ungefär samtidigt och promenerade mycket i området. Det var då jag upptäckte det här stället, säger hon.

Trots närheten till staden kändes platsen oupptäckt och lite hemlig. Få verkade ha förstått vilket smultronställe som gömde sig i Torpet och Orhem, stadsdelen som gränsar till Sköndal, Skarpnäcks gård och Flaten. Fortfarande minns hon sina favoriträtter på menyn: hallon- och blåbärspaj med extra vaniljsås och mackan med stekt ägg och keso.

– Båda rätterna finns på menyn än i dag, konstaterar hon.

Victoria Rixer utanför söderortsfavoriten Torpet. Foto: Sacharias Källdén

I dag har tio år passerat sedan hon tog över verksamheten. Då, våren 2007, arbetade hon som redaktör och översättare på en nyhetsredaktion och hade knappt bakat en bulle i hela sitt liv. Men när en kompis berättade att Torpet var till salu såg hon trots det en möjlighet att låta livet ta en ny riktning.

– Jag satt på mitt tråkiga kontor på Södermalm och såg min chans att hoppa av ekorrhjulet. Min son var fyra år då jag köpte Torpet och vi flyttade in i den lilla stugan som ligger här bakom, säger hon och pekar mot huset på Torpets baksida.

LÄS ÄVEN Ny lista: Här är Stockholms bästa kaféer

Även om det varit tufft emellanåt har hon aldrig ångrat sitt beslut.

– Jag tänkte redan från början att jag skulle ha Torpet för evigt och bli gammal här. Så känner jag fortfarande. Stammisarna blir som ens kompisar. Istället för bekräftelse i lönekuvertet en gång i månaden får jag omedelbar respons när någon tycker om mina bullar, säger hon och tillägger att sommaren 2017 är Torpets bästa hittills.

Christina Ågren och Inger Hellström från Tyresö uppskattar naturen som omger Torpet. Foto: Sacharias Källdén

Bland de återkommande gästerna finns väninnorna Christina Ågren och Inger Hellström som brukar åka från Tyresö för fika och skogspromenad. Christina säger att de uppskattar naturen.

– Sedan är det väldigt fint inomhus också, det är så hemtrevligt med mattorna och alla leksaker.

Framtiden då? Victoria vill i större utsträckning använda platsen till klubbar och kulturevenemang av olika slag. Tidigare har hon bland annat arrangerat en miniversion av festivalen Music & Arts.

– Jag vill att det ska vara en mötesplats. Snarare som ett vardagsrum än ett vanligt café. Jag skulle förlora en del av min identitet om jag inte hade Torpet. Det blir så när man investerar mycket av sig själv i det man gör.

Syskonen Love, 5, och Lee Rolf, 7, ser onekligen ut att känna sig hemma när de med stor inlevelse testar Torpets rutschkana. Men vad är allra bäst med Torpet? Lee svara blixtsnabbt.

– Allt! Men mest glassen tror jag.

Håller vinterstängt

Torpet i Orhem har öppet fredagar-söndagar fram till den 1 oktober. Efter vinteruppehållet öppnar Victoria dörrarna igen på långfredagen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Brand i Nackareservatet

Nyheter Tidigare släckt brand har blossat upp igen Räddningstjänsten är just nu på väg till Brotorp i Nackareservatet sedan en tidigare släckt brand i området har tagit fart igen. Omfattningen är ännu oklar men en rökpelare sträcker sig upp i luften.torsdag 19/7 13:59

Motorbåt fattade eld – tre hoppade i vattnet

Nyheter SE FILMEN En mindre motorbåt fattade plötsligt eld efter vad som beskrivs som en explosion strax före klockan halv ett på torsdagen. Släckning pågår. "Vi satt och solade när det plötsligt small", säger vittnet...torsdag 19/7 13:17