AVKOPPLING. Mathias Bohman (S) kopplar gärna av i Suseboparken. Foto: Charlotte Årling

”Jag vill hitta vägar framåt”

I september är det val. Vi har intervjuat alla partiers förstanamn för att få veta mer om dem som politiker – och som privatpersoner. Mathias Bohman, Socialdemokraterna, träffar vi i Suseboparken.

  • Publicerad 08:00, 10 aug 2018

Varför ville du genomföra intervjun just här?

– Jag brinner för att Väsby ska bli Sveriges bästa kommun för barn att växa upp i. Detta är ett exempel på en lekplats där man möter upp samhället på ett bra sätt. Lekplatsen är bra i sig, och sedan finns en, två och tre lekparker till i närheten. Jag och barnen går ofta hit och leker.

Var finner du lugn?

– I skog och mark och i lekparker. Där jag befinner mig i livet är de en självklar oas. I vardagen är det bangolfen, där jag och barnen kan göra något ihop.

Vad är din största last?

– Saltlakrits och ostbågar.

Nämn en person du beundrar?

– Min mamma. Hon är tuff. Jag är imponerad av hennes förmåga att sätta upp mål och att följa sina drömmar.

När blev du förbannad sist, och på vad?

– På människor som bygger upp problem och hinder, som krånglar till saker som egentligen är ganska enkla.

Som politiker antar jag att du får ta emot ganska mycket kritik. Hur hanterar du det? Känner du risk för att bli avtrubbad?

– Jag är en väldigt nyfiken person som vill veta vad det egentligen är som skaver. Jag brukar vara en god lyssnare och vill hitta vägar framåt. Men om någon har låst sig i positionen att bara kritisera, då slutar jag att försöka hitta lösningar.

Du tenderar att alltid hamna på bild. Har du gått medieträningskurser?

– Ja, det har jag, men inga i hur jag ska komma med på bild. Redan i grundskolan var min dröm att bli journalist eller pressekreterare åt en minister, så väldigt tidigt hade jag en vilja att vara med och visa ett intresse.

 Varför blev du socialdemokrat?

– Jag engagerade mig politiskt i början på 90-talet när Bildt blev statsminister. Jag kände att samhället var på väg åt fel håll. Jag hade nosat på Miljöpartiet, Folkpartiet (nu Liberalerna) och Socialdemokraterna; det fanns delar i alla som var sympatiska. Det som avgjorde mitt val var rättvisefrågorna: viljan och förmågan att bygga ett samhälle starkt där de som har mer resurser betalar mer än de som inte har det.

Vilken person på andra sidan blockgränsen har du mest gemensamt med?

– Maria Fälth (KD) är god, klok, sympatisk och påläst. Hon är nog den jag har mest gemensamt med värderingsmässigt. Det sociala ansvarstagandet och att hon är offensiv när det gäller att lägga hbtq-förslag.

Hur bra samarbete har ni egentligen inom majoriteten? Ni har visat splittring i en del frågor på sistone, som kommunhuset och Love Almqviststatyn.

– Vi har ett bra samarbete och en god känsla. Sedan har vi ett generöst förhållningssätt att i enskilda frågor få visa sitt partis innersta vilja, så här månaderna inför valet. Vi är fyra partier, vi kommer överens om mycket men inte om allt.

Vad hade varit annorlunda denna mandatperiod om ni suttit ensamma vid makten och inte behövt ta hänsyn till MP, V och VB?

– Antagligen hade det varit ett ännu högre tempo med färre partier i en majoritet.

Vad är era största frågor inför valet?

– Fortsatta investeringar i välfärden. Bygga fler hyresrätter så att fler människor får chansen att bo här. Se till att närakuten på Löwet är kvar. Och busstrafiken: det är inte okej att i en storstadsregion göra så stora och hårda neddragningar som Moderaterna i landstinget har gjort.

Till sist, vad ska du göra resten av dagen?

– Spela bangolf med barnen. Sedan vara hemma med familjen, laga mat och natta barnen.

MER Mathias Bohman (S)

Ålder: 43

Bor: Centrala Väsby.

Yrke: Presschef på Folkets hus och parker, talskrivare och rådgivare åt försvarsminister Leni Björklund, journalist. Nu heltidspolitiker.

Familj: Fru, två barn.

Äter till frukost: Turkisk yoghurt med hemmagjord granola, kokt ägg, ibland någon macka, te. Ibland smoothie. På helgen dricker jag kaffe hemma, annars på jobbet.

Favoritplats i Väsby: Gunnes gård.

MER Mandatfördelningen idag

Centerpartiet 2

Kristdemokraterna 2

Väsbys Bästa 2

Sverigedemokraterna 3

Vänsterpartiet 4

Liberalerna 4

Miljöpartiet 5

Moderaterna 13

Socialdemokraterna 16

Mandatfördelning i Upplands Väsby kommunfullmäktige perioden 2014–2018. Totalt antal mandat: 51.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Schäfern Izor gjorde knarkfynd i centrala Väsby

Nyheter Polisen fick fyrfota förstärkning i jakten på droger Hasch, narkotikaklassade tabletter och en morakniv. Det blev resultatet när narkotikahunden Izor med förare kom till Väsby för att leta droger.måndag 19/8 15:30
Stockholm Direkt