Större perspektiv. Christer Rickberg jobbar heltid som säljare och är jägare på sin fritid. Han vill ge sin bild av vad en jägare är för något och varför han tycker det har en viktig funktion i samhället. Foto: Josefin Thureson Kämpe

Jägaren Christer: "Handlar om så mycket mer än att skjuta djur"

För en del Vallentunabor innebär den här tiden på året att det är dags att öppna vapenskåpet och ge sig ut i skogen. Men hur går en jakt till egentligen? Varför skjuter man djur ens? VallentunaDirekt fick följa med på älgjaktspremiären med Christer Rickberg.

  • Publicerad 16:46, 18 okt 2019

Klockan är 06 på morgonen när Västra Vallentuna jaktlag (VVJK) samlas i ett garage för att prata jaktstrategi, första dagen på älgjakten. I garaget finns kartor, instruktionsaffischer på hur man tar hand om köttet efter jakt och overaller. Jägarna får dra varsin lapp för att avgöra vilket område av skogen de ska sitta i.

– Du får komma med mig, säger lagets jaktledare, Christer Rickberg till VallentunaDirekts reporter.

Ute är det mörkt och regnigt. Vi går under tystnad in i den blöta skogen tills vi kommer till jakttornet. Där slår vi oss ner på varsitt sittunderlag. Sen är det bara att vänta.

– Vill du ha kaffe? viskar Christer Rickberg efter ett tag och tar upp en termos och en kopp i täljt trä.

Under de två timmarna som följer hinner himlen ljusna. Christer berättar om första gången han sköt ett djur, om kärleken till skogen, om fördomar, och vad det i själva verket innebär att vara jägare.

– Så många är oförstående när det gäller jakt. De tror att vi är lustmördare och går ut och skjuter hej vilt. Det är okunskap. I själva verket är många av oss djurvänner. Att vara jägare handlar om så mycket mer än att skjuta djur, säger han.

Reflektion. "När du sitter tyst på ett pass i sex timmar hinner du fundera ganska mycket" Att vara jägare innebär till stor del att sitta tyst och vänta. Foto: Josefin Thureson Kämpe

Mer än bara jakt

Han berättar att de kör ut havrekross och annan mat till rådjuren och älgarna på vintern så att de inte ska svälta. Att de sätter upp kameror och så kallade åtlar med grönsaker så att vildsvinen ska hålla sig i skogen – och borta från böndernas marker.

Första gången han sköt ett djur kändes det vemodigt, berättar han. Men han ser samtidigt att även det har en viktig funktion.

– Om vi skulle ta bort alla jägare i Sverige under en längre tid skulle vi få en konstig natur. Bönder och skogsbruk skulle inte finnas. Vildsvinen skulle förstöra lantbruket och älgen skulle äta upp skogsplanteringarna. Djuren skulle ta sig in i samhällena, viltolyckor skulle öka och det skulle inte finnas någon som tog hand om olyckorna, säger Christer.

Han beskriver sin roll som att "ha hand om en stor, naturlig bondgård" där det gäller att hitta en balans mellan alla djur.

– Jägare är viktiga. Vi måste hålla ner stammarna, annars har vi älgar på Sergels torg tillslut, säger han.

Naturmänniska. Christer Rickberg är en av många jägare som har stor kärlek till naturen. "Man får möta naturen. Det är här jag andas och hämtar ny kraft". Foto: Josefin Thureson Kämpe

"Sitter tyst i timmar"

En annan anledning till att han jagar är för att han älskar skogen.

– Den är underbar. Här andas jag och hämtar ny kraft. Ofta sitter du kanske på ett pass i sex timmar och då hinner man fundera ganska mycket. Bara det att sitta tyst så länge. Jag tror att alla skulle behöva det idag. Det är en slags meditation.

– Och man ser så mycket man inte ser annars. Råttor, sorkar, rovfåglar som attackerar smådjur. Rådjur som lugnt går några meter framför en. Det är jättehäftigt. Men ju mer människor och bebyggelse, desto mindre plats för djuren.

Han kommer in på att vi bygger bort djurens miljöer allt mer idag.

– För 25 år sen hade de mycket mer skog och natur att leva i. Vi bygger mera, Stockholms län växer och blir mer bebott. Djuren kommer närmare inpå samhällen vilket kan leda till problem, säger Christer Rickberg och fortsätter:

– Människan har alltid jagat. Vi behövs och kommer fortsätta behövas.

Älgjakten 2019

Pågår mellan den 14 oktober och 31 januari.

I jaktområdet "Vallentuna/Närtuna", där Täby och Vallentuna ingår, ska 39 vuxna älgar och 58 älgkalvar skjutas.

Antalet älgar som ska skjutas beslutas av Länsstyrelsen. Det baseras bland annat på älgtäthet, skador på skog, foderprognoser, trafikolyckor och förekomst av rovdjur.

Visa merVisa mindre

Skrajsen att ge dig ut i skogen?

Även fast det är älgjakt gäller allemansrätten.

Ofta sätter jägarna upp upp en skylt där det står "jakt pågår", som man kan hålla utkik efter.

Enligt jägaren Christer Rickberg ska man inte vara rädd för att gå i skogen.

Länsstyrrelsen tipsar privatpersoner att ta på sig något färgglatt, gärna rött.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt