Studenter. Alina Weckström, Pippi Maxe och Melinda Bylemark pluggar journalistik, medan Richard Lindholm och Isabell Baastrup går allmän kurs. "Jag hade inte hört talas om Jakobsberg eller Järfälla innan jag fick tips om folkhögskolan", säger Alina Weckström. Foto: Louise Bornhall

Jakobsbergs folkhögskola firar 100 år

Från landsbygd till att ligga mitt i smeten. Mycket har hänt sedan Jakobsbergs folkhögskola först slog upp portarna för ett sekel sedan – och förhoppningen är att skolans lokala förankring ska bli starkare.

  • Publicerad 16:28, 16 okt 2019

Hållbarhet. Ola Larsson är rektor på Jakobsbergs folkhögskola, och tror att hållbarhet kommer att ta större plats på skolan i framtiden. Foto: Louise Bornhall

Gruset knastrar under fötterna på gårdsplanen, uppe på kullen intill Jakobsbergs station, där folkhögskolan tornar upp sig bakom höstlöven. Folk småspringer fram och tillbaka över gården och hälsar glatt; på onsdagsförmiddagen pågår förberedelserna för fullt inför 100-årsfirandet som hålls nu under eftermiddag och kväll.

Så hur har alla skolans runt 200 elever, eller deltagare som de kallas, hittat hit? En handfull elever från journalistutbildningen och allmän kurs ger bilden av att vägarna sett olika ut, och gått genom både googlingar och tips från bekanta.

– Jag hade jobbat med annat i många år när jag kom på att det var journalist jag ville bli. Men högskola funkade inte med min behörighet, och det här kändes mer praktiskt, vilket passar mig som inte pluggat tidigare. Sedan var det jackpot att komma hit, det ligger så fint till, säger journaliststudenten Pippi Maxe.

Även Isabell Baastrup, som går allmän kurs, ger tummen upp för både omgivningen och plugget.

– Gymnasiet funkade inte riktigt för mig, och på Komvux ska man plugga så mycket själv. Jag gillar det sociala här, att man gör allt tillsammans.

Eleverna beskriver stämningen på skolan som öppen och fri – att högstadiegrupperingar är som bortblåsta.

– Jag uppskattar att det är obligatorisk skollunch, det är ett bra tillfälle att umgås med varandra istället för att rusa iväg, tycker Alina Weckström.

Från landsbygd till stad

Rektor Ola Larsson hoppas att det blir många år till med folkhögskola, och ser hållbarhet som något som lär komma att ta större plats på skolan framöver. Kanske i form av odlingar, eller nya kurser. Han pekar på att mycket har hänt med det Järfälla som folkhögskolan huserar i, och hoppas att skolan ska få en starkare lokal förankring.

– Många folkhögskolor började som landsbygdsskolor. Vi med, men nu har vi blivit storstadsfolkhögskola! Kopplingen till Järfälla har skiftat genom åren, men vi vill knyta an till Järfälla mer, det är ju många som inte vet vad det här är för ställe, säger Ola Larsson.

Jakobsbergs folkhögskola

✓ Öppnade 1919, och firar därmed 100 år i år. Fram till 1970 stödde Kooperativa förbundet skolan. Från 1971 är Föreningen Jakobsbergs folkhögskola istället huvudman.

✓ I dag erbjuder skolan en rad kurser, däribland allmän kurs för de som vill läsa upp gymnasiebehörigheten, liksom kurser i journalistik, författarlinje, konstskola och hälsoutvecklare som några exempel.

✓  I samband med firandet släpptes en ny bok om folkhögskolan.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt