Span. Tidigare i dag sågs den här räven i närheten av Täby Galopp. Foto: Lotten Engbom

Jakt på skabbrävar i Täby

Täbys viltvårdare försöker hålla efter rävar som är drabbade av skabb. Just nu ska ett par sjuka rävar röra sig i kommunen.

  • Publicerad 15:48, 8 jan 2018

Jan Ledberg, Täbys viltvårdare, får nu in samtal om en eller flera rävar som rör sig i Täby. Den räv som setts är nämligen drabbat av skabb.

– Vi har väl ett par som vi försöker få tag i som är skabbupprivna. Bland annat en i Gribbylund, säger Jan Ledberg.

Enligt Ledberg närmar sig tiden då rävtikarna börjar löpa, och därför är djuren mer rörliga.

– Jag fick ett samtal nyss från någon som sett en räv som var kring Näsbydal. Den är sjuk och vi eliminerar de djur som är sjuka, säger han.

"Skjuter inte var som helst"

Men att få tag på rävarna nu är inte det lättaste.

– Man skjuter inte var som helst. Från Grindtorp till Galoppen, där finns några träd kvar emellan. Det är där vi i möjligaste mån försöker få ut den. Häromdagen hade vi lite snö och trodde att vi kunde spåra den.

Han poängterar dock att det inte är något ovanligt med att de försöker fånga in rävar med skabb.

– Vi har försökt hålla efter skabbrävar i alla år, så det är inget märkvärdigt med det, säger han.

Jan Ledberg utgår från att det finns folk som matar rävarna. Men han säger att man absolut inte ska göra det.

– Nej, nej, nej. Men det bir massa spill under till exempel fågelmaten och sedan kan det vara så att de kastar ut katten på morgonen och så sätter de ut lite mat tills de kommer hem. Så får man besök av rävar.

– Men det är genomgående runt i Täby, med matningen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Stort pådrag i Enebyberg – helikopter och fyra polisbilar

Nyheter Fick larm 23.50 En helikopter och fyra polisbilar åkte under natten på ett inbrottslarm i Enebyberg. Trots stort pådrag lyckades man inte få tag i gärningspersonen.fredag 6/7 10:52

Vi är stockholm