Flämt. Jakthundar och vilt kan plågas i hettan. Foto: Wikimedia Commons

Jakthundar råds till att vila i hettan

Länsstyrelsen avråder från jaktträning och jakt med hund under augusti. Hettan kan vara påfrestande både för hundarna och viltet.

  • Publicerad 10:59, 1 aug 2018

Jakten är ytterligare ett sammanhang som påverkas av det varma vädret. Länsstyrelsen uppmanar nu jägare att vara återhållsamma med jaktträning och jakt med hund under augusti. Anledningen är att hettan kan leda till onödigt lidande när djuren blir stressade.

– Om man inte måste jaga med hund så kan man tänka sig för med tanke på de egna hundarna och för viltet skull, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Uppsala län.

Enligt jaktförordningen ska inte vilda djur utsättas för onödiga påfrestningar, som till exempel svåra temperaturförhållanden, under jakt eller jaktträning med hund. Djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande.

Den jakt som främst berörs är grävlings- och vildsvinsjakt. Många boende på landsbygden har tvärtemot uppmanat till ökad vildsvinsjakt eftersom vildsvinen förstör jordbruket. Sebastian Olofsson vill understryka att det inte råder något strikt förbud mot jakt med hund och att förhållandena kan variera på olika platser i länet.

– Vi vill påminna om att reglerna finns och att man ska tänka efter, säger han.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Grannslagsmål slutade med ambulansfärd

Nyheter Två grannar i kommunens västra delar började bråka på onsdagskvällen. En man och en kvinna har anmält varandra för misshandel.torsdag 17/1 11:24

Experten tipsar – så håller du värmen

Nyheter Kylan är här! Såhär klär du dig bäst för att hålla värmen, enligt generalmajor Karl Engelbrektsson.torsdag 17/1 10:31