ROM. Jami Faltin, 16, segrade i Ortens bästa poet med en poesi, som handlade om hans ursprung och om romernas historia. Foto: Kerstin Gustafsson

Jami blev Ortens bästa poet

– En stor applåd till Jami! Sexton år! Flempan tar hem vinsten! Grattis söderort! När Melody Farshin meddelade vem som korats till Ortens bästa poet i år steg jublet i sporthallen i Ungdomens Hus i Rinkeby. Segrare blev Jami Faltin från Flemingsberg.

  • Publicerad 12:47, 4 dec 2017

Sporthallen i Ungdomens Hus i Rinkeby var mer än fullsatt under helgen när Ortens bästa poet skulle utses. På lördagen var det semifinaler och 21 finalister hade tagit sig dit från deltävlingar över hela landet. Av de 21 var det åtta poeter som kom till finalen på söndagen.

På scenen satt tre jurygrupper med Ortens egna celebriteter, där fanns bland andra Alexandra Pascalidou, Nabila Abdul Fattah, Fille och Athena Farrokhzad. Dessutom tre av tjejerna som spelat i Svenska hijabis och så en av grundarna av Ortens bästa poet, Daniel Boyacioglu. Ute i publiken fanns två jurygrupper slumpmässigt utvalda.

Kvällen inleddes med lagtävling, där Söderort startade och Västerort följde efter. Team Linköping med Farhiya och Tomas vann med ”Det är dagen efter idag”, som handlar om hur livet har förändrats efter den 11 september.

Sedan var det dags för de åtta individuella poeterna, som gjorde två framträdanden var. Och det blev Stockholm som gjorde upp om titeln Ortens bästa poet i år. Badji från Västerort och Jami från Söderort tävlade i den sista duellen. Jami Faltin, 16, från Flemingsberg tog med publiken på en resa ”med det resande folket”. Hans kraftfulla framträdande knockade alla. ”Ni mina mörka bröder och systrar, vet att ni från andra kontinenten lyssnar. Ni vet också hur det känns att inte vara riktigt fri, ni har ju också levt i många år i slaveri.”

Utöver äran vann Jami Faltin 10 000 kronor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.