Flempans bästa poet. "Det är stort för mig. Men jag är laddad inför finalen i Rinkeby. Nu ska jag bara skriva, skriva skriva" Foto: Jonas Gosende Grönvik

Jami hyllas för poesi om livet som ung och rom i orten

Jami Faltin, 16. En av ortens bästa poeter. I söndags skrev han historia i högskolans aula, inför över 300 pers. Han läste två dikter. De första han någonsin skrivit. Om livet som ung och finsk rom i Flemingsberg.

  • Publicerad 18:44, 1 nov 2017

Romer blev tvångssteriliserades in på 1900-talet, vet du. Idag finns vi i register.

– För två månader sedan kunde jag inte fatta att jag skulle stå på scen i högskolans aula och läsa mina dikter. Du vet, på andra sidan gatan man annars inte touchar.

Hälsovägen delar Flemingsberg i två: ena sidan miljonprogram, andra sidan högskolor och forskning. I söndags gick Jami över gatan och läste upp raderna han filat på.

– Min första dikt handlar om oss romer och vår historia.

"Europas mest hatade och utsatta folkgrupp. Romer! De första som kom upp".

Jami tar oss med på en resa från norra Indien på 1000-talet till de färgglada gårdarna på Terapivägen.

– Vi har blivit förföljda, diskriminerade, hatade, trakasserade. Jag berättade om den mörka sidan, som alla inte vet om. Jag tror inte någon gjort den grejen på en poesiscen som denna.

Lång historia av rasism

Det finns många olika romska grupper som bär på lång historia av förtryck och rasism.

– Romer blev tvångssteriliserades in på 1900-talet, vet du. Idag finns vi i register. Man pratar illa om oss som grupp. Pratar man om romer, pratar man ofta om alla. Kopplar du?

Jami fortsätter att läser några rader ur mobilen.

– Och ni mina mörka bröder o systrar. Vet att ni från andra sidan kontinenten lyssnar. Att ni vet hur det känns att inte riktigt vara fri. Ni har ju också levt i många år av slaveri.

Andra sidan gatan. "Jag vet inte så mycket om andra sidan. Man ser inte folk från Flempan där. När vi var yngre hängde vi i sjukhuset när gården var stängd". Foto: Jonas Gosende Grönvik

Ortens bästa poet är en tävling i Poetry slam. En form av estradpoesi. Av förorten, för förorten. Varje poet på scen bär på varsin ryggsäck med erfarenheter.

Många ser det så här: har du inte märkeskläder du är inte grabb.

– Först skrev jag direkt till romer. Sen tänkte jag taktiskt. Få folk att relatera. Och publiken fattade grejen. Det var en grym känsla, säger Jami och ler.

Små grabbar

Jamis andra dikt heter ”Små grabbar” och handlar om att växa upp i Flemingsberg.

– Jag tänkte inte så mycket när jag skrev den. Det är så med poesi, det kommer rakt från hjärtat. Du lägger känsla i orden. Det funkar inte att skryta som när du rappar. Det måste vara real.

Materiella drömmar de klart att man fastna.

Guld märkeskläder svär man blev hasslad.

Dom visa oss dedär men inte kosekvenserna.

Unga talanger hade värsting kompetenserna.

Dikten touchar glappet mellan verkligheten och den falska glamouren man köper som ung.

– Få snackar om konsekvenserna. Att många dör eller råkar illa ut på vägen.

Gucci och Louis Vuitton

Statussymboler. Kompisar som jagar italienska designerkläder.

– Flashigare kläder, mer status. Många ser det så här: har du inte märkeskläder du är inte grabb. Jag vet såna som dör för de där kläderna. Det är sjukt ändå.

Jami plockar upp mobilen och läser två rader: "Två människor. Den ena är rik, den andra är fattig. Men den fattiga är rik, den rika är fattig".

– Fattar du? Jag har alltid känt mig rik. Vi har alltid mycket kärlek i familjen.

Foto: Jonas Gosende Grönvik

Att växa upp som ung finsk rom i orten...

– Har du kommit från bröllop? Den där kommentaren har jag hört så månat gånger. Folk försöker trycka ner dig. Med tiden man har vant sig.

Jami svarar alltid med stolthet.

Finbyxor en skjorta och en sliten hatt.

Dom ser inte hela bilden så dom målar den me svart.

Folket undrar varför vi har på oss den här skiten.

Ja rockar hela outfiten men bytte finskor till sneakers.

– Jag är finsk rom. Vi har valt att sätta på oss de här kläderna. Vi har valt att ta det steget, att inte bära samma kläder som alla andra. För att sticka ut. Den grejer är tuff.

Kompisarna har fattat.

– Och efter den här poesitävlingen, jag tror hela söderort har fattat.

Den 2-3 december står Jami på scen på Rinkeby Ungodmens hus tillsammans med 19 andra finalister från tio andra förorter.

Hedy och Mehdi ska hitta ortens bästa poet

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.