SNYGGAST. Skägg har, precis som tatueringar, blivit mer accepterat bland gemene man enligt David Eriksson från Sundbyberg. Hans skägg är officiellt snyggast i Sverige. Foto: Privat

Jämnt skägg – men seger till Sumpan

Sundbybergsbon David Eriksson, 36, har Sveriges snyggaste skägg.

  • Publicerad 11:49, 4 sep 2017

Man kan dra fingrarna genom skägget när man har en dålig dag.

Tävlingen hölls under World Beard Day, som firades i helgen.

– Det känns jättebra, en ära att få den utmärkelsen. Lite overkligt någonstans, att av alla skägg som finns så vinner lilla jag, säger David Eriksson.

Var det jämnt skägg?

– Väldigt jämnt skägg, otroligt. Vilka medtävlande!

Att delta i tävlingen var lite av en stundens ingivelse under eventet.

– Det var en rolig grej för att se hur långt man kunde nå. Jag hade inte gått in för seger eller ens för att hamna bland de fem bästa. Jag fick ett gott intryck av de som tog emot anmälan, säger David Eriksson.

Fem finalister valdes ut för att presenteras på scenen inför 250 personer, under eventet som ägde rum i Stockholm. Av dem var det David Erikssons skägg som fick ihop flest poäng.

– De tittar på helheten; skäggets struktur och hur det passar ihop med dig som person, säger han.

Flera riksmedier har uppmärksammat vinnaren och hans skägg.

– Ingen har kommit fram på stan, men det är kanske lite fler folk som vänder på huvudet, absolut, säger han.

Även om tävlingen var en spontan grej så har David Eriksson en fast relation med sitt skägg.

– Som det ser ut i dag har jag haft det i omkring fem år. Men jag har haft skägg, åtminstone lite stubb, i 15–20 år.

Nu kommer du aldrig raka av det?

– Det hade jag inte gjort ändå. Det är en del av min personlighet, vi hör ihop, i medgång och i motgång. Man kan dra fingrarna genom skägget när man har en dålig dag.

Hipstertrenden med skägg har börjat trappas ned och nått "vardagsmannen", enligt honom. Precis som tatueringar har det blivit mer accepterat att ha helskägg.

Till vardags är han teamledare för servicetekniker på ett säkerhetsföretag. Även om det vore en dröm och bra reservplan att sadla om till barberare, tror han inte att han har det rätta handlaget för kundernas bästa.

Tålamod och kärlek är hans tips till den som vill ha ett lika snyggt skägg. Att låta det växa ut innan man börjar fixa mer med det.

– Det tar tid att få ett bra skägg. ​Borsta ordentligt för att få det luftigt, massera skäggbotten för att få tillväxt.

MER Tävlingen

World Beard Day (Världsskäggdagen, fritt översatt) firades för tredje året i rad i Stockholm.

Tävlingsklassen som David Eriksson vann, för övrigt den enda klassen, var "bäst stylade skägg".

"I denna tävlingsklass är det tillåtet att använda hur mycket stylingprodukter man vill för att få till önskad look, samt att formklippa skägget. Det juryn bedömde var personlig stil och hur väl skägget eller mustaschen passar ihop med bäraren tillsammans med längd, textur, färg, fyllighet och styling", skriver arrangören i ett pressmeddelande.

Skäggfesten inleddes med en skäggparad genom Vasastan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Tionde skylten går till Rissne

Nyheter Hösttradition där litteraturen lyfts Nu är det dags igen: En litterär skylt invigs i Rissne nästa lördag – där utspelar sig en del av en berättelse av författaren John Ajvide Lindqvist. – Det är roligt att bo i en stadsdel som är...tisdag 25/9 14:16

Styret får bakläxa på förskolegård

Nyheter Detaljplanen för 770 bostäder och en förskola utanför stadshuset har försenats ytterligare. Oppositionen, som inte fått gehör för en större förskolegård, röstade igenom en återremittering.tisdag 25/9 11:07

Nu har ombildningen stoppats

Nyheter Ombildningen av 505 av Förvaltarens lägenheter på Rissneleden blir inte av.måndag 24/9 10:41