Elma Leksell och Jamshid Ahmadi. Foto: Privat

Jamshid på Åva gymnasium utvisas – ”Klassen är helt förstörd”

Igår möttes en klass på Åva gymnasium av en tom stol i klassrummet. Jamshid, 19, hade tvingats lämna landet. Nu kämpar klassen för att Jamshid ska få stanna i Sverige.

  • Publicerad 12:10, 13 okt 2017

Jamshid Ahmadi, 19, flydde till Sverige för att slippa misären i Afghanistan. Här skulle han starta upp ett bättre liv. Och så blev det, fram till i onsdags då han fick besked om utvisning.

– Vi fick veta idag att han blivit utvisad. Klassen är helt förstörd. Vi har suttit och gråtit hela dagen, sa Elma Leksell, klasskamrat och kompis till Jamshid under torsdagen.

Via Snapchat kunde klassen kommunicera med Jamshid. Han verkade dock ha gett upp hoppet om en framtid i Sverige.

– Han spelade in en Snapchat där han sa: ”Det här är min sista dag i Stockholm och jag kommer saknar er jättemycket”. Han har tappat hoppet, säger Elma Leksell.

"Brinner verkligen för skolan"

Jamshid beskrivs som en högpresterande elev som alltid tog skolan på största allvar. Han har ingen familj i Sverige, men har bott hos en farbror i Roslags-Näsby.

– Han är en riktig plugghäst. Han vet hur viktig skolan är och han brinner verkligen för det. Oavsett vad så kommer han alltid i tid till lektionerna, säger Elma Leksell.

Jamshid befann sig under torsdagen i Skåne där han väntade på besked från Migrationsverket. Under fredagen fick Elma vet att han satt på ett tåg i Tyskland.

– Han har inget. Ingen släkt eller något och inga pengar för den delen. Han kommer förmodligen bli hemlös och bo på gatan oavsett vilket land han hamnar i, säger Elma Leksell.

"Som bingo"

Elma Leksell är arg på Migrationsverket och tycker att de tagit ett felaktigt beslut.

– Han vet inte varför han ska utvisats. Det är som ett bingo, de tittar inte ens på personens liv. De borde kolla på vilka som sköter sig och vilka som inte sköter sig. Det är inte rättvist att de som missköter sig får vara kvar, men inte han, säger Elma Leksell.

Nu vädjar Elma Leksell och gymnasieklassen på Åva: Låt Jamshid stanna.

– Bästa scenario är att han får komma tillbaka. Det hade ju varit en dröm. Många har tappat hoppet, men vi vill ändå kämpa. Vi vill kämpa för hans rätt till att få stanna här, säger Elma Leksell.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sjukhusen förbereder sig för fortsatt hetta

Nyheter Tar in extra kylaggregat Länets akutsjukhus förbereder sig för att hantera den ihållande värmeböljan. Bland annat genom att utrusta sjukhusens enheter med extra kylaggregat. "Om den här värmen fortsätter räknar vi med att vi...fredag 20/7 7:30

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Vi är stockholm