Jag Spanedals rullande hunddagis liknar en amerikansk skolbuss. "Jag har målat och fixat själv", säger han. Bilden är från Spånga vårmarknad. Foto: Privat

Jan följer hunddrömmen – startar dagis på hjul

Nej, det är ingen amerikansk skolbuss som har börjat rulla på Spångas gator, utan ett nytt dagis – för fyrbenta.

  • Publicerad 11:58, 29 maj 2019

Nyligen bestämde sig Bromstensbon Jan Spanedal för att säga upp sig från jobbet som "brödgubbe" och istället följa sin dröm: att driva ett eget hunddagis.

Efter att ha gått en formell hunddagisutbildning och kurser i bland annat "praktisk flockhantering" köpte han en buss, burar, och satte igång att bygga sitt dagis.

– Jag hade tänkt starta efter sommaren. Men efter att ha visat upp bussen på Spånga vårmarknad och varit runt lite, så har folk hört av sig så jag börjar med första hunden nästa vecka, säger Jan Spanedal.

Att ha dagiset i en buss i stället för att hyra en lokal har flera fördelar, menar han.

– Folk slipper hämta och lämna och det blir roligare för hundarna. Vi ska vara ute i skogen och i rastgårdar. Jag börjar i Bromsten och Spånga, sen får jag se vart hundarna tar oss, rutterna styrs av var de bor, säger han.

Lång inskolning

För att undvika konflikter mellan hundarna måste inskolningen få ta tid, berättar Jan Spanedal, som även kommer att ha med sig sin egen hund Atari, en korsning mellan kinesisk nakenhund och toypudel.

– För att det ska funka måste hundarna ha tillit till mig och varandra. Inkallningen ska sitta så att varje hund kommer när jag kallar, och sen är det bra att ha en blandad grupp, som en familj: olika storlekar, en ung, en gammal, hanar och tikar, säger Jan Spanedal.

Han ser fram emot att komma igång.

– Jag har själv många djur, förutom Atari även två katter, hönor och honungsbin. Nu får jag jobba med djur på heltid och dessutom driva eget, det är en helt ny bana för mig och en dröm på många sätt, säger Jan Spanedal.

Här vässar Brommas äldre sina nätkunskaper

Nyheter "Många pensionärer kan känna sig utanför" Smartphone, BankID, appar och paddor. Den digitala utvecklingen verkar inte ha några gränser, men bara för att det går fort betyder det inte att alla hänger med. Det vill SeniorNet Bromma ändra på.tisdag 17/9 16:33

Nu renoveras tennisbanorna i Södra Ängby

Nyheter Vill ha det öppet för allmänheten Länge har har utomhustennisbanorna i Södra Ängby varit i behov av ett ansiktslyft. Efter flera års intensivt sparande gör Ängby Tennisklubb slag i saken, och sätter spaden i marken.tisdag 17/9 11:36

Vi är Västerort

Stockholm Direkt