Jan har byggt en mini-replika av Katarinahissen

700 timmar. Så lång tid tog det för Jan Wirström att slutligen förverkliga sin barndomsdröm: en exakt replika i miniatyr av Katarinahissen, där till och med Erik Lallerstedt avbildats i restaurang Gondolen. Vad som drivit Jan genom gråt, slit och tandagnisslan? "En oändlig kärlek till Södermalm".

  • Publicerad 11:30, 10 jul 2018

Jag är en inbiten Söderbo som älskar Södermalm och Slussen, och Katarinahissen är en viktig del av det.

Redan 1961, som 11-årig grabb, gjorde Jan Wirström sitt första försök att avbilda Katarinahissen i miniatyrmodell. Efter att ha vuxit upp på Renstiernas Gata och Åsögatan och sprungit runt och lekt i området kring Vitabergsparken och Nytorget hela barndomen, fick Jan den ambitiösa idén att bygga en modell av hissen tillsammans med en vän. Den gången var det balsaträ som gällde, och resultatet, tja det blev väl sådär.

–  Det blev snett och vint och gick till slut i kras. Men när jag fick veta att Slussen skulle rivas för fem år sedan beslöt jag mig för att ge det ett nytt försök. Och ju mer jag höll på, desto mer noggrann blev jag.

I början sprang Jan i tid och otid till Gondolen för att mäta för hand.

–  Det var kul, jag blev bekant med Lallerstedt och barpersonalen, men förstod tillslut att det inte var ett hållbart tillvägagångssätt utan begav mig till stadsbyggnadskontoret för att kopiera ned alla ritningar istället.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Att ha drivit järn- och färghandeln på Folkungagatan i 22 år samt en utbildning som elingenjör i bagaget gjorde att Jan var klart bättre rustad för uppdraget denna gång. Men mycket har han fått lära sig på vägen, som hur man programmerar en microprocessor exempelvis – för att klockan ska kunna växla mellan tid och temperatur var femte sekund, precis som originalet.

Förslag: Sätt upp reklam på Katarinahissen

700 arbetstimmar, 300 egentagna stillbilder på hissen ur olika vinklar och ett ändlöst harvande med att räkna om måtten från ritningarna till en perfekt modell i skala 1:50, 70 gånger 70 centimeter, har dock inte enbart varit kul, tillstår Jan.

–  Nej du, det har funnits stunder när någon detalj blivit fel och man bara har velat kasta alltihop. Men så har jag gråtit en skvätt istället och dragit till Kanarieöarna någon vecka och sen har suget kommit tillbaka.

Vad är det som har drivit dig?

–  Jag är en inbiten Söderbo som älskar Södermalm och Slussen, och Katarinahissen är en viktig del av det. Det är ett historiskt dokument eftersom den aldrig kommer bli sig lik igen. Men så har jag också alltid drivits av saker som är utvecklande. Jag är ingen professionell modellbyggare, men nu har jag ju blivit tvungen att bli det, säger Jan och skrattar.

Har skänkts till Stadsmuseet

Det är inte bara Jan Wirström själv och Södermalmsnytts läsare som får skåda det färdigställda verket i all sin prakt. Från och med 18 januari nästa år kommer modellen nämligen att finnas till allmän beskådan på Stadsmuseet vid Slussen, där den väntas bli kvar permanent.

Han filmade Slussen – dygnet runt i ett år

Den oundvikliga frågan, om vilket som blir Jans nästa objekt att föreviga, har han fått ett antal gånger under processen.

– Haha, ja det är ju det alla undrar. Låt oss säga att det är en hemlis.

Men du ruvar på något?

–  Det kan man säga, ja. Det har varit fruktansvärt roligt.

Obs! Missa ej bildspelet högst upp i artikeln.

NOGA. "Ju mer jag höll på, desto mer noggrann blev jag" säger Jan Wirström om sitt verk: Katarinahissen exakt som den såg ut 2015, i miniversion. Foto: Peter Fredlund

Vill du se mer?

Följ Jan Wirströms hela process i detalj här.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.