Gruppledare. Stockholms socialborgarråd Jan Jönsson (L) blir ny gruppledare för Liberalerna i Stockholm. Foto: Claudio Britos

Jan Jönsson är Stockholms nya L-topp

Socialborgarrådet Jan Jönsson tar över som gruppledare för Liberalerna i Stockholm. Ett av hans främsta mål är att ta strid mot nationalism och främlingsfientlighet.

  • Publicerad 14:36, 21 jan 2020

Efter att Lotta Edholm meddelat att hon lämnar sina politiska uppdrag i Stockholm står det nu klart att Jan Jönsson (L) tar över som gruppledare för Liberalerna i Stockholm.

–  Jag har varit medlem i partiet sedan jag var barn faktiskt så det känns väldigt hedersamt att få det här uppdraget att leda Liberalerna i huvudstaden, säger Jan Jönsson.

Jönsson arbetade fram till valet 2018 som rektor och fritidspolitiker i Skärholmen när han tog klivet till stadshuset och rollen som socialborgarråd i Stockholm.

När han nu blir Liberalernas toppnamn i Stockholm vill han att partiet tar tydlig ideologisk ställning.

–  Jag hoppas kunna återuppliva Liberalernas tidigare ideologiska ställning och position, som handlar om den värld vi lever i nu. Som handlar om frihetliga värden när vi har ett samhällsklimat som är allt mer främlingsfientligt och rasistiskt. Där ser jag att det finns en uppgift, som alla politiker borde ha. Men vi har en historisk uppgift att ta oss an, säger Jan Jönsson.

Särskild ställning vill han att partiet tar mot Sverigedemokraterna.

–  Vi liberaler bryr oss inte om var människor kommer ifrån eller vilken gud man tror på. Det viktiga är att man gör sitt bästa och försöker göra det bästa för andra. Därför tycker jag vi ska vara ett kraftigt motstånd till SD och de nationalistiska idéer de har, säger han.

Inga besked om borgarrådspost

När Lotta Edholm slutar står posten som skolborgarråd ledig. Vem som ska ta över är ännu inte känt – den 19 februari beslutas frågan formellt i en omröstning av representantskapet.

Enligt Jan Jönsson är han i nuläget inte tilltänkt på posten.

–  Nej, inte som vi har tänkt nu i alla fall. Där tänker jag att jag ska vara kvar i de sociala frågorna. Vi har satt igång väldigt mycket där och ska gå ut med nya riktlinjer om socialtjänsten och hur vi ska jobba med skolan, säger Jan Jönsson.

Så det är inte aktuellt för din del?

–  Inte som vi har tänkt. Det beror på vilken annan person vi har och profil vi behöver. Men som det är nu söker vi ett skolborgarråd.

Om du fick frågan, skulle du tacka ja?

–  Det är helt beroende av vilken kompetensprofil det blir på det nya borgarrådet. Men spontant har jag för egen del satt igång väldigt mycket på mitt sociala område och jag ser också att den bakgrund jag har i skolans värld tillför en hel del i det socialpolitiska perspektivet.

Skulle du vara lockad?

–  Jag brinner för skolans värld. Det är det jag kan sakna med att vara fritidspolitiker. Sedan har vi sagt att vår profil handlar väldigt mycket om samhandling mellan skola och socialtjänst. Det tänker jag att vi ska fortsätta med oavsett vem som har själva positionen.

Experterna svarar: Vem blir skolborgarråd nu?

Foto: Jannie Flodman

Andreas Jennische, journalist och mångårig bevakare av Stockholmspolitiken på StockholmDirekt, numera nyhetschef på Fastighetsnytt och Byggindustrin:

– Det mesta talar för Jan Jönsson. Ingen politiker har varit så förknippad med skolfrågan i Stockholm under de fyra senaste mandatperioderna som Lotta Edholm. Det har varit Liberalernas paradfråga. Jag har svårt att tänka mig att L föreslår någon annan ur det egna partiet än forne rektorn Jan Jönsson. Utöver erfarenhet från skolvärlden har han också ett starkt engagemang för integrationsfrågan. Hans tid som socialborgarråd lär internt ses som ett plus. Ytterst handlar det nog om ifall han själv vill lämna den posten. Vem som i så fall blir socialborgarråd är inte lika givet.

Marja Lemne Foto: Privat

Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola:

– Skolan har under ett antal år varit en profilfråga för Liberalerna. Men det är inte nödvändigtvis gruppledaren som per automatik blir skolborgarråd. Det blir inte heller bara en fråga för Liberalerna, utan även för den allians av partier i Stockholm som får avgöra vem som är bäst lämpad.