Tar plats i toppen. Bredängsbon och socialborgarrådet Jan Jönsson (L) är nu en del av både Liberalernas partiledning och styrelse. Foto: Claudio Britos

Jan Jönsson tar plats i Liberalernas toppskikt

Bredängsbon och Stockholm stads socialborgarråd Jan Jönsson (L) tar plats i Liberalernas topp. Det står klart efter partiets landsmöte i helgen. "Ganska oväntat", säger den tidigare Skärholmspolitikern.

  • Publicerad 13:56, 22 nov 2019

Han har tidigare varit ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd och rektor på Karsbyskolan i Norsborg. Men efter Liberalernas landsmöte i helgen är Jan Jönsson (L), nu socialborgarråd i Stockholm, även en del av partiets partiledning och styrelse.

– Det var ganska oväntat, det är ingenting som jag själv sökt eller efterfrågat. Till styrelsen blev jag nominerad av flera förbund, men till partiledningen blev jag tillfrågad direkt av Nyamko Sabuni, säger Jan Jönsson.

Under landsmötet lanserade Liberalerna satsningen "Förortslyftet" med målet att Sverige inte ska ha några utsatta områden år 2030. Det tror Jan Jönsson, som var en av Sabuni-konkurrenten Erik Ullenhags ivrigaste förespråkare, är en av anledningarna till att han fick topp-platserna.

– Partiet vill ju profilera sig i de här frågorna och då tycker de nog att det är bra med en person som dels bor i en förort och dels har jobbat i olika förorter och med de här frågorna under hela sitt liv, säger Jönsson.

Håller du med om allt som presenterats kring Förortslyftet?

– Än så länge är det bara ett embryo och det är mest på bostadssidan som förslag presenterats. Jag tycker att det är bra att man förtydligar att det behövs en bättre blandning av hyresrätter, bostadsrätter och radhus, något vi lyft i Skärholmen tidigare. Men vi måste utveckla hur vi ska bygga hyresrätter som människor faktiskt har råd med. Det är också bra att man föreslår att centrumägare faktiskt ska kunna ställas till svars om de till exempel inte sköter underhållet av sina centrum.

Vill inte ta stöd av SD

Jan Jönsson har tidigare kraftigt satt sig emot samarbeten med Sverigedemokraterna. Det är inget han kommer sluta med i och med sina nya poster.

– Jag ser det snarare som en av mina roller i partiledningen – att se till så Liberalerna håller den frihetliga kursen och inte går med i de populistiska och nationalistiska vindar som blåser idag. Jag anser att vi inte i något skede kan ta stöd av eller inleda förhandlingar med Sverigedemokraterna, säger han.

Liberalerna har dock en uppförsbacke att kämpa emot. I flera opinionsmätningar den senaste tiden ligger partiet nära eller under riksdagsspärren. 3,9 procent fick Liberalerna i Aftonbladet/Demoskops senaste mätning.

– Jag tror att en del för att vända det faktiskt kan vara Förortslyftet, där tror jag att vi kan hitta bra svar på frågor som många människor har idag. Sen tror jag att vi måste bli tydliga i hur vi förhåller oss till nationalism och populism. Just nu är frihetliga frågor svåra att kommunicera, men efter ett tag brukar vinden kan vända. När det händer hoppas jag att vi har stått stadigt, säger Jan Jönsson.