STALLBACKENS VÄNNER. Lennart Högman och Jan R Nilsson. Bilden togs 2016 i samband med tvisten mellan föreningen och kommunen om Duvslaget. Foto: Anna Wettergård

Jan R Nilsson får utmärkelse – i sitt eget namn

I dag torsdag delar föreningen Stallbackens vänner ut sina årliga utmärkelser. Föreningens ordförande Jan R Nilsson får då själv en utmärkelse, bland flera andra pristagare.

  • Publicerad 16:04, 7 nov 2019

I kväll delar Stallbackens vänner ut flera utmärkelser. Fyra nya priser á 10 000 kronor ska delas ut – utöver det sedvanliga Lennart Högman-priset.

En nyinstiftad utmärkelse är Jan R Nilsson-priset, efter föreningens ordförande, Jan R Nilsson – vilken delas ut till just Jan R Nilsson.

– Det kom som en överraskning att de tyckte att jag skulle få ett pris också. Det känns väldigt hedrande att medlemmarna tycker att man har gjort ett bra jobb. Man har haft lite motvind, men vinden svänger, säger Jan R Nilsson muntert.

Känns det konstigt att få ett pris i sitt eget namn?

– Jag antar att man har blivit inspirerad av Lennart Högman-priset, som kommunen instiftade för ungefär tio år sedan, som också först delades ut till Lennart Högman. Det är ett pris vi har stöttat i många år, så då känns det inte lika konstigt, säger han.

Jan R Nilssons engagemang

Stallbackens vänner motiverar att Jan R Nilsson får utmärkelsen med att han har arbetat hårt för föreningen – och för kulturen i Sollentuna. Priset ska fortsätta delas ut till ”föreningsledare som jobbar i motvind”.

– Han är envis och har en fighteranda. Han har lagt ner mycket ideell tid, och då är han värd att hedras på något sätt, säger Lennart Högman, styrelseledamot i föreningen.

Flera nya priser

I oktober aviserade föreningen de nyinstiftade utmärkelserna, förutom Jan R Nilsson-priset även ett konst-, ett musik- och ett konsthantverksstipendium. Kungliga konsthögskolan och musikskolan har nominerat kandidater till de två förstnämnda priserna och vinnare har sedan röstats fram av föreningen, berättar Anders Petersson.

Två miljoner kronor

I april förlorade Stallbackens vänner tvisten om huset som användes av föreningen under flera år – Duvslaget. Efter lite mer än två år meddelade tingsrätten att Sollentuna kommun hade rätten till huset. Föreningen fick då en ersättning på drygt två miljoner kronor efter en uppgörelse med kommunen.

– Stallbackens vänner fick mycket pengar i uppgörelsen med kommunen, efter tvisten om Duvslaget. De pengarna ska gå till olika kulturverksamheter, och då har man instiftat nya stipendier, säger Andreas Petersson, engagerad medlem i föreningen.

Nu planerar föreningen flera nya arrangemang.

– En idé är att skapa ett forum där känsliga ämnen ska kunna diskuteras. Det kan vara att man tar in experter om frågor som klimatet eller kriminaliteten, för att skapa en brygga i en speciell fråga som annars är svår att diskutera, säger Lennart Högman från föreningen.

Stallbackens vänners utmärkelser, 2019

Lennart Högman priset: Lena Andersson, författare

Jan R Nilsson priset: Jan R Nilsson, föreningsordförande

Konststipendium: Sara Eriksson Ekholm, konststuderande

Musikstipendium: Maja Korp, pianist

Konsthantverksstipendium: Åsa Lockner, smyckekonstnären och curator

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Fröken B kommer till Satelliten

Nyheter ✓Workshop med rapartist ✓Konsert ✓Fritt inträde Rapartisten Fröken B och bandet Ouroboroz håller gratis konsert på Arena satelliten för musikintresserade ungdomar.onsdag 22/1 15:30

Kommunen tar över skola efter konkurs

Nyheter 45 barn får gå i tillfällig skola i Rotebro Skolan Kokalite med ungefär 150 barn och elever har gått i konkurs. Sollentuna kommun tar över grundskolan och ett privat bolag tar över förskolan.tisdag 21/1 16:30

Sollentuna volleyboll tog efterlängtat guld

Nyheter "Det är det största som hänt i min karriär" Sollentuna volleybollklubb är 2020 års Grand prix-mästare och når sin största framgång på 22 år. Under söndagen tog herrarna guld mot Örkelljunga med tre raka vinster.tisdag 21/1 11:37
Stockholm Direkt