Jane Johnsson med en av sina egna tavlor. "Kreativitet är viktigt för samhällshälsan" säger hon. Foto: Eva Tonström

Jane öppnar kreativ mötesplats i Svedmyra – stöttar samtidigt fattigpensionärer

Lokal konst, loppis, möten och välgörenhet. Ja, allt är samlat på samma yta hos Jane Johnsson i Svedmyra.

  • Publicerad 13:49, 4 dec 2019

Det har öppnat ett nytt ställe i de nybyggda husen vid rondellen uppe vid Grycksbovägen, Galleri JJ Form. Och det är en blandning av mycket – lokal konst och hantverk, loppisprylar, blommor, fika och drickbart.  

– Det ska kännas varmt och välkomnande att komma hit, säger Jane Johnsson, som driver galleriet.

Hjälper pensionärer med pengar

Hon kallar det för Möjligheternas showroom, en plats där "grannar och kreativa kan mötas IRL" och där man kan köpa lokal konst till rimligt pris.

– Jag vill fånga upp mindre konstnärer från hela Söderort. Det är svårt att få synas som konstnär i Stockholm. Här får de hänga sin konst utan att det blir svindyrt.

Jane är själv konstnär på deltid och jobbar med många olika material – textil, måleri och metall, även blomsterarrangemang. Nyligen visades hennes konst på en utställning i Kanada. Hon driver också ett företag som importerar handverktyg åt industrin. Så hennes butik-utställnings-mötesplats är något hon gör vid sidan om.

Parallellt med alltihop åker Jane runt och hjälper fattigpensionärer, ett ord hon själv använder. Hon hämtar saker och möbler som de inte längre behöver och säljer dem i sin butik, utan provision. Även eventuell vinst som blir vid försäljning av hennes egen konst, går till pensionärerna.

– Det är ett ganska hårt ord, men det är just vad det handlar om. Alltså äldre personer där pensionen inte räcker till. De ligger ofta efter med räkningarna och har ingen buffert om de skulle behöva besöka tandläkare, betala en stor elräkning eller om hunden blir sjuk.

– Det finns många som har det kärvt, då kan 500 kronor göra stor skillnad, säger Jane.

Ny konst hängs upp i december

Hon har hjälpt pensionärer i tio års tid.

– Jag är själv uppväxt i Söderort och har bott i Stureby i 20 år så jag har lärt känna många genom åren, framförallt under mina hundpromenader. Jag stannar alltid och pratar lite och frågar hur de mår.   

En ny konstnär som snart hängs upp i butiken är fotografen Allan Larsson från Stureby som gör fotokonst av blommor. Planen är att byta ut konsten varannan månad och hon har öppet fyra dagar i veckan, olika från vecka till vecka. Tiderna står på dörren, och på hennes instagram-konto @jjformsweden. Butiken ligger på Enskedevägen 174.