Janne ger alla koll på Vallentuna

En av Vallentunas mest engagerade personer är Janne Eriksson. Här berättar han hur succégruppen Nytt i Vallentuna kom till och vad han tror om mötesplatsens framtid.

  • Publicerad 17:00, 11 jan 2018

I skrivande stund saknas ett 50-tal medlemmar innan den lokala Facebook-gruppen "Nytt i Vallentuna" når imponerande 8 000 medlemmar. Antar man att nästan alla medlemmar bor i Vallentuna så är ungefär 24 procent av invånarna med i gruppen.

– Folk måste ha någonstans att träffas och mötas. Förr i tiden hade man torgmöten, under 1900-talet använde man föreningslivet för att utbyta kunskap och erfarenheter, nu är det här man möts, säger Janne Eriksson, grundare av "Nytt i Vallentuna".

Hade inte klarat det ensam

Till vardags arbetar han som systemutvecklare och har därför en dator ständigt till hands, vilket självklart underlättar när man administrerar en grupp där diskussioner om både högt och lågt startas till höger och vänster.

– När det plingar till så kastar jag ett getöga, sen finns det två moderatorer, Mats och Anders, som jag inte hade klarat mig utan.

Startskottet för gruppen var i maj 2015. Idén föranleddes av att Jan och en vän hade tankar på att skapa en nyhetssajt med fokus på Vallentuna och Norrort. Tanken var då att Facebookgruppen skulle användas som ett stödben åt nyhetssajten där läsare skulle kunna diskutera.

– Nyhetssajten var inte tillräckligt förankrad, man skulle behövt kunna leva på det också. Men nu tycker vi bara det är roligt och intressant, det är givande att se allt som dyker upp.

– Vi har inget mål att maxa antalet medlemmar, vi vill att det ska vara kvalité på sidan. Vi stryper inte åsikter, alla ska få komma till tals, men vi har ingen tolerans mot näthat.

Ser fram mot våren

När gruppen startades var det många diskussioner om bostäder åt nyanlända och i höstas var det vilda debatter om vargens vara eller icke vara. Och nu till våren tror Jan att stämningen kan komma att trilskas upp.

– Det kan nog hetsas upp under våren nu när det är valår, det ska bli intressant att följa. Och tack vare gruppen har jag fått mer respekt för politikerna, framförallt de som också är med i gruppen och lyssnar på Vallentunabornas åsikter.

Hur mycket bättre koll har du på Vallentuna nu?

– Mycket bättre. Man hänger med i vilka byggen som pågår, vad politikerna tycker i olika frågor eller hur många hyresrätter vi har här. Det är av nyfikenhet som jag gör det här.

Han berättar vidare att han lägger ned cirka en timme om dagen totalt på gruppen. Då kan det innebära allt från att ta bort användarkonton som är "troll", det vill säga personer som skapat fejkkonton för att enbart hetsa, ta bort reklaminlägg eller hoppa mellan i diskussioner och be folk lugna sig.

– Man ska bete sig så som man gör i det riktiga livet. Många gånger har jag fått privata meddelanden från medlemmar som fått sitt inlägg raderat och en del som blir sura över något, men jag har inte drabbats av något grövre än så.

Och målen för gruppen?

– Allt näthat ska bort. Men vi ska inte kontrollstyra, jag tror att det bästa är att den bara får fortsätta leva sitt liv.

Janne Eriksson

Ålder: 51

Familj: Fästmö, två döttrar och en son

Yrke: Systemutvecklare

Bor: Ekskogen

Mission med gruppen: "Låt alla komma till tals"

Vett och etikett enligt Janne på Facebook

­ Man ska ha sunt förnuft, man ska bete sig i gruppen som man gör i det levande livet.

­ Alla får vara med, bara man har ett äkta konto och att man inte gör reklam för företag eller sprider näthat.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ryktet: Biltema på väg till Täby

Nyheter "Vet att de tittar på Arninge" Biltema verkar vara ett steg närmare Täby. Nu bekräftar ett företag som ska köpa en tomt i området att Biltema vill in i Arninge.onsdag 17/1 20:10

Hot om böter för Vallentunaskola

Nyheter "Utgör fara för personalens hälsa" Köket på Hjälmstaskolan har så stora brister att det utgör fara för personalens hälsa. Nu får skolan böta till Arbetsmiljöverket om inte köket byggs om.onsdag 17/1 20:05