Snart dags. Här öppnar nya krogen i slutet av januari om allt går som det ska. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Japan möter Sao Paulo på ny krog i SoFo

Japansk-brasiliansk integration har inspirerat en ny restaurang på Skånegatan. I slutet av januari ska den öppna.

  • Publicerad 11:25, 27 nov 2018

När drygt 1,6 miljoner japaner emigrerade till Brasilien i början på 1900-talet skapade en ny matkultur. Den matkulturen och japanernas immigration lyfts nu i en alldeles egen restaurang på Skånegatan 51, med kocken Erik Löth som ansvarig för köket.

– Vi laborerar med de japanska och brasilianska smakerna. Det blir mycket grytor och kött. En brasiliansk street food-känsla med den japanska twisten, säger Sarbast Vaziri som har utvecklat konceptet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Tanken bakom Happy Tóquio är att restaurangen ska spegla den resa som de japanska immigranterna gjorde i Brasilien. Lokalen är uppdelad i två med en passage däremellan.

– I den första delen ska det vara en upplevelse av en favela i Sao Paulo, med trappor inomhus och plåtväggar. Där kommer det vara enklare mat. Den andra delen kommer visa den rika delen av Brasilien. Där är det en matsal med Chanel-rosa väggar och pelikaner, säger Sarbast Vaziri.

I passagen mellan de två delarna kommer det finnas information om japanernas resa till Brasilien.

– Vi vill förmedla integrationen. Det är en liten twist av politik där, att det alltid kommer någonting bra av någonting dåligt. För mig handlar det inte om att bygga en bar utan om att bygga en autentisk helhetskänsla, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Bygget är i full gång och hoppet är att det ska vara klart för öppning runt slutet på januari.

– Men med byggen vet man aldrig valde som kan hända. Så vi vill inte lova att det är klart då, säger han.