Japansk seger efter jämn galoppfajt

Det var en exceptionellt varm och solig dag på Bro Park i söndags, när tio kvinnliga jockeys från åtta länder gjorde upp i Women Jockeys’ World Cup. Svenskan Josefin Landgren ledde in i det sista men det blev Nanako Fujita från Japan som tog hem segern.

  • Publicerad 15:40, 3 jul 2019

Fjolårsvinnaren Josefin Landgren från Malmö inledde världscupen starkt med en seger. Inför sista loppet ledde hon med några poäng, men red in som fyra i mål och fick därför nöja sig med en andraplats totalt.

Japanskan vann till alla besökande japanska journalisters stora glädje. Tre TV-team och flera fotografer och skribenter hade kommit från Japan till Bro för den här dagen.

En värdig vinnare

– Fantastiskt roligt! Det är speciellt roligt med japansk seger då kvinnliga jockeys är mycket ovanligt i Japan. Hon är en mycket värdig vinnare, säger Amie Karlsson, kommunikationsansvarig på Svensk Galopp.

Svensk Galopps nya komet, Ulrika Holmquist från Bro, körde på i full fart hela dagen och tävlade i alla nio lopp. Fem av dem ingick i världscupsturneringen.

– Det var en rätt jobbig dag med mycket att göra, och jag hade inte jättemycket tur. Sista hästen ville inte hoppa ut ur startboxen och en häst trampade av sig skon. Men jag tog en andraplats och en tredjeplats, så det känns helt okej, säger Ulrika.

Hon slutade som sexa totalt.

– Det var väldigt kul att rida i turneringen och att få träffa jockeys från hela världen.

Andreas Tapia Dalbark, också från Bro och för övrigt Ulrikas sambo, tog sin största seger i karriären i lopp fyra, Tabergs Bro Park Trial, med hemmahästen Realize Rock.

Trott på hästen hela tiden

Vinsten direktkvalificerar hästen för svenska Derbydagen på Jägersro i Malmö den 14 juli, och förhoppningsvis kommer Andreas att vara jockeyn som rider honom. Det är upp till tränaren och ägaren.

– Det lutar åt att det blir så. Det känns jätteskönt att leverera på en häst som jag trott på hela tiden. Jag rider honom i stort sett varje morgon, så det är extra kul att rida honom i löp och det betyder lite extra att vinna med sitt team, säger Andreas.

Andreas började som jockeylärling för fyra år sedan, och när en jockeylärling har vunnit 70 gånger räknas den som professionell jockey. Andreas vann sin 70:e seger tillsammans med just Realize Rock den 14 april i år.

Det här året var det tredje i rad som Women Jockeys’ World Cup arrangerades på Bro Park. Det är ett av få lopp i världen för bara kvinnor.
I de stora loppen rider framför allt män.

– Det här ger kvinnorna en mer internationell profil och möjligheten att möta och inspireras av varandra, säger Amie Karlsson.

Resultatlistan:

Nanako Fujita, Japan – 48 poäng

Josefin Landgren, Sverige – 43 poäng

Jane Elliot, Storbritannien – 38 poäng

Sophie Ralston, Irland – 34 poäng

Georgia Cox, Storbritannien – 31 poäng

Ulrika Holmquist, Sverige – 28 poäng

Alison Massin, Frankrike – 27 poäng

Jeane Alves, Brasilien – 25 poäng

Rebecca Danz, Tyskland – 12 poäng

Kaia S. Ingolfsland, Norge – 10 poäng

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt