Lemon and Lime. Tim Höök och William Broberg Skog. Foto: Sacharias Källdén

Japanskt gatumode i Tallkrogen

Vår serie "En timme i" går vidare. Vi spenderade en timme i Tallkrogen bland hundar, fjärilar och japanskt gatumode.

  • Publicerad 19:00, 28 mar 2019

Foto: Sacharias Källdén

14.01: Tallkrogen en solig och råkall tisdag i mars.

Foto: Sacharias Källdén

14.03: En pojke och hans katt i skyltfönstret hos djurhandlaren på torget.

Foto: Sacharias Källdén

14.20: Göran Wernqvist har köpt två bollar åt sin hund Zweet Zemla. "Vi bor i Gamla Enskede och passerar här på en av våra promenadsträckor. När vi kommer förbi här frågar jag alltid Zweet Zemla om hon vill ha något, och svaret blir allt som oftast ja", säger Göran.

Foto: Sacharias Källdén

14.31: Linda Nyqvist har bott i Tallis i tio år. Vi möter henne vid tunnelbanan. Hon är hemma och vänder en snabbis, för att sedan åka tillbaka till jobbet. – Tallkrogen har genomgått en förändring, när vi flyttade hit var det väldigt mycket mer äldre som bodde här. Jag saknar ett kafé på torget, som de har i Hökarängen. Tallis är fortfarande lite av en sovstad, säger hon.

Foto: Sacharias Källdén

14.40: De smäckra fjärilarna på det blå huset på Victor Balcks väg badar i solsken.

Foto: Sacharias Källdén

14.50: Skylten i rondellen pekar ut vägen för den som vill lämna lugnet bakom sig och dra in till stan.

Foto: Sacharias Källdén

14.56: Tim Höök, Tallkrogenbo, och William Broberg Skog, från Skarpnäck, kallar sig just idag för "lemon and lime" då de har synkat gult och grön hårfärg.

– Det är sista chansen att föreviga oss så här, för nu ska vi hem till mig och färga håret rosa är tanken, säger Tim Höök.

Inspirationen till stilen kommer från japanskt gatumode, och när det blir varmare lovar de att även klädstilen blir betydligt mer färgglad.

– Jag vill sätta färg på Stockholm, säger Tim Höök, som bott i Tallkrogen sedan femårsåldern och stortrivs: – Det är så lugnt och fint här.

Så fick Tallkrogen sitt namn

Namnet Tallkrogen kommer från en krog, omnämnd så tidigt som 1668. Från början fanns tre krogar i området: Stora Tallkrogen, Lilla Tallkrogen och Gamla Tallkrogen. De var belägna längs den gamla landsvägen mot Dalarö. När stadsdelen skulle få sitt namn hade man möjligheten att döpa den efter två torp, Sophem och Pottmyran, men vid stadsdelsindelningen 1934 så valde man "Tallkrogen".