Vite. Skolinspektionen har ansökt om utdömande av vite om 1,5 miljoner kronor i förvaltningsrätten efter brister på Aspnässkolan. Bilden är en genrebild Foto: Sacharias Källdén

Järfälla får betala miljonvite för Aspnässkolan

Nu är det klart att Järfälla kommun ska betala 1,5 miljon kronor i vite efter en dom i Förvaltningsrätten. Domen gäller Aspnässkolan – där Skolinspektionen riktat kritik mot brister i tryggheten och studieron.

  • Publicerad 16:56, 7 mar 2019

I februari skrev StockholmDirekt om att Järfälla kommun riskerade att få betala 1,5 miljoner kronor i vite för Aspnässkolan. Det efter att Skolinspektionen pekat på brister i verksamheten som de menar att skolan inte har åtgärdat vid återbesök.

Brister på Aspnässkolan ska tas upp i domstol

Nu har Förvaltningsrätten meddelat att kommunen ska betala totalt 1,5 miljoner i vite, vilket Dagens Nyheter var först att rapportera om.

Riskerar ytterligare vite

Det gäller två separata ansökningar från Skolinspektionen, det ena vitet är på 500 000 kronor och det andra gäller en miljon kronor.

– Det är jättetråkigt och tungt med ett så stort vite. Extra tungt eftersom vi arbetar hårt med att åtgärda kritiken och tar den på största allvar, skriver skolans rektor Anitha Sidefors i ett mejl till Dagens Nyheter.

Annika Ramsell är barn-och ungdomsdirektör i Järfälla och säger till StockholmDirekt att man nu har siktet inställt framåt.

– Alla de områden som Skolinspektionen tagit upp håller på att åtgärdas. Vi ser framsteg och börjar komma framåt. Rektorn gör ett jättejobb för att försöka få ordning på det här, säger hon.

Vitet kommer att betalas med pengar från Aspnässkolan, och hur det kommer att påverka skolans ekonomi vill Annika Ramsell inte sia om.

Samtidigt riskerar också kommunen också att få betala ytterligare viten på totalt tre miljoner kronor. Bland annat gäller bristerna stora problem med otrygghet och studiero på Aspnässkolan. I april ska inspektionen göra ett återbesök, och därefter besluta om de ska gå vidare med hela eller delar av det vitet.

Stora brister på Aspnässkolan – kommunen riskerar miljonvite

Stockholm Direkt