Alla gravplatser i kvarteret kommer att vara vända mot Mecka. Till vänster en bild på Pilgrimskapellet vid Görvälns griftegård där begravningsplatsen ska anläggas. Bilden till höger är en genrebild på Stockholms moské. Foto: Jiang Millington/Svenska kyrkan/Mostphotos

Järfälla får sin första muslimska begravningsplats

Nästa vecka invigs Järfällas första begravningsplats för muslimer vid Görvälns griftegård. "Det betyder väldigt mycket", säger Akil Zahiri som är talesperson för Imam Ali Islamic Center i Jakobsberg.

  • Publicerad 16:48, 30 nov 2017

Kvarter 009 på Görvälns griftegård kanske inte säger så mycket. Men snart så – fredagen den 8 december invigs ett gravkvarter för muslimer där, vilket blir Järfällas första icke-kristna gravkvarter.

– Det här är ett behov som funnits hos många muslimer i Järfälla, det betyder väldigt mycket och är en stor glädje att se det hända i vårt område, säger Akil Zahiri, talesperson för Imam Ali Islamic Center i Jakobsberg.

I Görvälns griftegård kommer det att finnas plats för 220 kistgravar och en barnlund. Enligt Akil Zahiri finns traditionen att transportera och begrava sina anhöriga i ursprungslandet kvar bland muslimer, samtidigt som han ser att allt fler väljer att begrava sina anhöriga i Sverige.

– Det börjar också bli en kultur att begravas här, så att släkten kan besöka graven ofta vilket muslimer uppmanas till att göra, säger Akil Zahiri, som uppskattar att gravplatserna kommer räcka några år framöver.

Kan bli fler muslimska gravkvarter

Men det kommer finnas plats för fler gravkvarter i Görvälns griftegård framöver, berättar Krister Kappel som är kyrkoherde i Järfälla.

– Vi har gått efter hur många platser som funnits på motsvarande gravplatser i Huddinge och Solna, och tittat på hur många platser de utnyttjat hittills. Det här kommer räcka några år. Sedan får vi säkert utöka, säger Krister Kappel.

Enligt begravningslagen ska den som är huvudman, alltså en kommun eller församling inom Svenska kyrkan, ansvara för att ordna en begravningsplats till den som är folkbokförd i förvaltningsområdet.

Tidigare har huvudmannen Svenska kyrkan ordnat begravningsplatser till muslimska Järfällabor utanför kommunens gränser, som i Solna, Kungsängen eller Huddinge.

– När man kan ha bott i Järfälla hela sitt liv, så ska inte ens anhöriga behöva åka till en gravplats på andra sidan stan. Det är inte anständigt, säger Krister Kappel.

Alla gravar...

...i det muslimska gravkvarteret är vända mot Mecka. Gravsättningar kan bokas från den 8 januari 2018. Skötseln av gravarna ansvarar kyrkogårdsförvaltningen i Järfälla församling för. Precis som för alla gravägare är det upp till den enskilde att sköta graven eller köpa tjänsten av kyrkogårdsförvaltningen.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Kitty har fixat vovvarnas kalufser i ett halvt sekel

Nyheter "Hundägare är bättre idag" I närmare 50 år har Kitty van Walden fixat Järfällahundarnas frisyrer. Snart går 70-åringen i pension, men att hon ska sluta trimma hundar har inte varit en lätt match. Varken för henne eller...torsdag 13/12 16:29

Så många åker SL:s pendeltåg till och från Järfälla

Nyheter Flest går av och på i Jakobsberg Järfällabo och frekvent pendeltågsresenär? Då är du en av tusentals. Nu visar nya siffror från SL hur många som åkte till pendeltågsstationerna i kommunen förra året.torsdag 13/12 11:34