Lager. Ansiktsmasker, skyddsvisir och handskar ska räcka till länge. Foto: Sacharias Källdén

Järfälla har skyddsutrustning för ett år

Coronaviruset har haft fäste i Sverige i över fem månader. Våren i Stockholm var tuff, men i Järfälla kommun har man säkrat upp sitt beredskapslager för skyddsutrustning.

  • Publicerad 11:08, 17 aug 2020

Vi känner att vi har kontroll.

Enligt en undersökning som Sveriges Radio Ekot har gjort, skiljer sig landets kommuners skyddsutrustning mot corona åt. Vissa kommuner har beredskapslager med munskydd och skyddsvisir som bara räcker i två veckor, medan andra har för tio månader.

I dagsläget finns det inga nationella riktlinjer för hur stora lager en kommun bör ha, utan varje kommun får själv välja.

I Järfälla kommun har man dock säkrat upp ordentligt. Dennis Forsberg, tf. socialdirektör, säger att man inte har brist på någon utrustning.

– Jag skulle säga att vårt beredskapslager ligger på en god nivå, med nuvarande förbrukning räcker det i upp till ett år. Vi känner oss trygga på den delen.

Dock påpekar han att om en andra våg skulle komma och förbrukningen går upp till nivåerna man hade i våras, räcker utrustningen i cirka tre månader.

"Kontinuerlig dialog"

Skyddsutrustningen finns placerad både i ett centralt beredskapslager, men även utplacerad i kommunens olika verksamheter så de ska finnas nära till hands.

– Vi har kontinuerlig dialog med verksamheterna för att säkerställa att de har ett lager, säger Dennis Forsberg.

Under vecka 32 hade Järfälla totalt 788 bekräftade sjukdomsfall, vilket innebär 99 smittade per 10 000 invånare.

Vid tagit åtgärder

Den 1 april trädde ett nationellt besöksförbud på landets äldreboenden i kraft, och Järfälla har under våren vidtagit flera åtgärder för att minska smittspridning. Bland annat kan personer i riskgrupper få hjälp med mathandling, evenemang har hållits utomhus och lokala företag har fått längre tid på sig att betala hyran.

Dennis Forsberg säger att sommaren hittills har varit lugn.

– Vi pendlar från att vara helt smittfria i våra verksamheter till att någon enstaka person uppvisar symtom. Men vi känner att vi har kontroll, säger han.

Besöksförbud på äldreboenden gäller fram tills den 31 augusti, efter det ska ett nytt beslut tas.

Så jobbar man

I Järfälla ska vård- och omsorgspersonal använda vanlig hygienrutin (tvätta händer, ha arbetskläder) vid omsorg av personer som inte är smittade.

Vid omsorg av personer som är smittade följer personalen de direktiv som är beslutade av Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Stockholm.

Källa: Järfälla kommun

Visa merVisa mindre