Förra måndagen kunde polisen i Sollentuna gripa flera inbrottstjuvar tack vare att två vakna medborgare larmat. Foto: Mostphotos

Järfälla hårt drabbat av inbrott – näst värst i Sverige

Nästan 200 fler bostadsinbrott skedde i Järfälla 2017 jämfört med året innan. Polisen misstänker att det kan bero på ligor från utlandet – och ber om medborgarnas hjälp i jakten.

  • Publicerad 12:02, 29 jan 2018

Det var tack vare grannarna som vi kunde gripa personerna

452 inbrott och inbrottsförsök i bostäder i Järfälla skedde under 2017 – nära 200 fler än 2016. Antalet inbrott per 1000 hushåll låg samtidigt på 14,8, vilket var näst högst i landet, rapporterar SVT Nyheter och långt över det nationella snittet (4,9).

Även grannkommunerna Sollentuna och Upplands-Bro, liksom Täby och Danderyd drabbades hårt av bostadsinbrott.

– En stor del av ökningen kan bero på att vi fått in andra aktörer på marknaden. Främst ligor från utlandet, som kommer hit och gör räder, säger Jörgen Karlsson, LPO-chef för polisen i Järfälla och Upplands-Bro.

Grannar jagade inbrottstjuvar

I polisens förebyggande arbete är det viktigt att medborgare är vakna, menar Jörgen Karlsson. Förra måndagen kunde polisen i Sollentuna gripa fyra misstänkta inbrottstjuvar tack vare grannsamverkan. En man såg då ett pågående villainbrott i grannhuset och ringde polisen. När inbrottstjuvarna lämnade huset följde han efter dem tills fots – och fick sedan hjälp av ytterligare en granne som följde efter i bil.

– Vi hade två patruller i närheten som kunde ta upp jakten. Det hela slutade till fots i Kista, där polisen lyckades gripa alla fyra personer som varit med i bilen, säger Charlotte Ericson, ställföreträdande polischef i Sollentuna.

Att grannarna larmade om händelsen var helt avgörande för gripandet, menar hon:

– Det var tack vare grannarna som var på tå och hjälpte till som vi kunde gripa personerna. Det är grannsamverkan när det är som bäst.

De misstänkta gärningspersonerna som greps kan kopplas till flera inbrott i Stockholm.

– Det finns indicier på att det här inte är det första inbrottet som de har begått, säger Charlotte Ericson.

Jörgen Karlsson fyller i:

– När vi lyckas gripa någon måste vi verkligen sätta alla knutar till, det gäller inte bara att lösa brottet personen just blivit gripen för. Man kan kanske knyta personen till fler brott och lösa ytterligare 10-15 inbrott, säger Jörgen Karlsson.

Järfällapolisen: Facebookgrupper försvårar våra utredningar

Så mycket ökade bostadsinbrotten 2017

452 inbrott och inbrottsförsök i bostäder i Järfälla skedde under 2017. Året innan låg antalet på 253, visar siffror från polisen. Enligt siffror från polisen och SCB, som SVT Nyheter rapporterat om, var Järfälla den kommun där flest bostadsinbrott skedde förra året. Antalet inbrott per 1000 hushåll låg på 14,8 i kommunen, vilket var näst högst i landet.

Det nationella snittet låg på 4,9 inbrott per 1000 hushåll. Siffrorna gäller både fullbordade bostadsinbrott och försök till inbrott.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Engelska skolan i Jakobsberg vill bygga ut

Nyheter Vill börja ta emot yngre elever Populära Internationella Engelska skolan i Jakobsberg vill växa och börja ta emot elever redan från fjärde klass. Politiker från både styrande koalitionen och oppositionen är pepp – men kommunallagen...tisdag 22/5 17:12

Här kan du se VM på storbildsskärm i Järfälla

Nyheter Visas utomhus i sommar Om några veckor drar fotbolls-VM igång, och Järfälla bjuder in till fotbollsfest när flera matcher ska visas på en storbildsskärm i parker runtom i kommunen, vilket Mitt i Järfälla var först att...tisdag 22/5 12:05