Nästa år kan du hitta bibblan på stranden! Foto: Mostphotos/Linda Gren

Järfälla öppnar nytt bibliotek – på cykel

Låna böcker på badplatsen eller hitta på kul lekar med bibblan på öppna förskolan. Till nästa år ska Järfällas bibliotek bli mobila – med hjälp av elcyklar.

  • Publicerad 16:30, 4 sep 2017

Låter badplatsen eller fritidsgården mer lockande än bibblan? Det vill Järfällas barn- och ungdomsbibliotekarier råda bot på.

Till nästa år kommer de att satsa på ett ambulerande cykelbibliotek, som dyker upp där barn och ungdomar befinner sig för dagen.

– Vi tänker oss ett mobilt bibliotek, som är lätt att trampa iväg med till badstränder, festivaler och andra event i kommunen. Vi kan komma till fritidsgården en dag och till badplatsen när det är fint väder, säger Katarina Forsberg, barn- och ungdomsbibliotekarie på Jakobsbergs bibliotek.

Böcker och aktiviteter

Cykelbibliotekarierna ska ha två elcyklar till sitt förfogande, som ska lastas rejält med allt från spel till böcker.

– Man ska kunna leka, hänga, spela spel, låna och läsa och ha skapande aktiviteter, säger Katarina Forsberg.

Vilka böcker och aktiviteter som de plockar med sig ska anpassas till målgruppen – om det är sånt som ska passa för barnen på öppna förskolan eller ungdomarna på fritidsgården.

– Ibland kan vi ha med oss böcker för lite blandade åldrar. Tanken är också att vi ska ha med oss olika moduler, saker man kan krypa in i eller mysiga sittplatser. Men så långt har vi inte kommit än, säger Katarina Forsberg.

"Trampar så långt elen räcker"

Projektet gäller hela Järfälla och biblioteket kommer att trampa runt i hela kommunen.

– Så långt elen räcker och så länge vi orkar!, säger Katarina Forsberg.

Biblioteket kommer också att vara på plats under Järfällafestivalen den 9 september för att samla in barnen och ungdomarnas egna synpunkter.

Mellan klockan 10 och 16 ordnar de workshops för olika åldrar i ett tält i Riddarparken.

– Det känns såklart jättekul att kunna ta med oss biblioteket ut. Många kommuner har redan pop up-bibliotek, och det här blir Järfällas minivariant, säger Katarina Forsberg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nya p-platserna i Viksjö försenas kraftigt

Nyheter "En katastrof för oss handlare" Sedan årsskiftet har det varit knepigt att få parkeringsplats i Viksjö centrum. Målet var att p-platserna närmast butikerna skulle öppnas upp innan midsommar. Men det kommer att dröja betydligt...måndag 18/6 11:42