Vinnare. Nätverket Yimbys årliga byggpris går i år till Järfälla. På bild Stora Torget i Barkarbystaden. Foto: Mikael Andersson

Järfälla prisas för sitt bostadsbyggande

Nu är det klart att Järfälla får nätverket Yimbys årliga byggpris. "Järfälla har fått mycket uppmärksamhet i Yimby på sistone", säger prisansvariga Sofia Buhrgard.

  • Publicerad 09:11, 8 nov 2018

Yimby, som står för "Yes in my backyard", är ett partipolitiskt obundet nätverk som vill uppmuntra stadsutvecklingen i Stockholmsområdet. De delar årligen ut ett byggpris, och i år var Järfälla en av de nio nominerade.

Tidigare har det varit en jury som utsett vem som ska få priset, men i år fick nätverkets medlemmar rösta fram vinnaren. 80 personer deltog i omröstningen, och Järfälla kammade hem förstaplatsen.

– Vi hade en ranking där man fick ranka alla förslag från ett till nio. Trettio procent rankade Järfälla först, och kommunen fick den högsta rankingen totalt, säger Sofia Buhrgard, ansvarig för årets Yimby-pris.

Vad beror det på, tror du?

– Järfälla har fått mycket uppmärksamhet i Yimby på sistone. Många av våra aktiva medlemmar bor väldigt centralt i Stockholm, och det kan vara lätt att man förbiser andra kommuner man inte vistas i dagligen. Men det har varit en del uppmärksamhet kring Järfälla och framför allt Barkarbystaden, säger hon.

En del av motiveringen lyder:

"För att under längre tid konsekvent och ambitiöst jobbat med stadsutvecklingsfrågor och tagit ett helhetsgrepp om dem samt även medvetet jobbat med förtätning, att bygga bort barriärer samt göra kommunen till en "stad för alla" och attraktiv för såväl företag och andra kommersiella aktörer som för privatpersoner och familjer".

På andra plats kom Stockholms stads trafikkontor och Stockholms läns landsting för ombyggnationen av Sergels torg och Klarabergsgatan. Tredjeplats fick SSM med planerade Tellus Tower i Telefonplan.

När priset – som är ett diplom – ska delas ut är ännu inte klart.

Järfälla kan få Yimbypris för bostadsbyggande

De var nominerade till årets Yimby-pris

✓ Järfälla kommun

✓ Sergels torg och Klarabergsgatan, Stockholms stads trafikkontor och Stockholms läns landsting

✓ Tellus Tower, SSM

✓ The Village STHLM

✓ Stockholms handelskammare

✓ 3:s nya huvudkontor

✓ Täby kommun

✓ Mood-kvarteren och Urban Escape, AMF Fastigheter

✓ Dalénum, Paul Lindqvist

Stockholm Direkt