Brott mot äldre. Gå inte och ta ut pengar ensam, är polisens uppmaning. Arkivbild. Foto: StockholmDirekt

Järfällabo bestals på kontokort – två månader i rad

En äldre person fick i somras sitt kontokort länsat i Jakobsberg, två gånger inom loppet av några veckor. Båda gångerna hade pensionspengarna just kommit.

  • Publicerad 12:49, 12 sep 2019

I juli var en äldre Järfällabo, som går med rullator, och handlade i Jakobsbergs centrum, precis efter att pensionen kommit in på kontot. Några personer stod bakom när hen skulle ta ut kontanter. När kortet skulle användas en timme senare upptäckte Järfällabon att det var stulet, och över 14 000 kronor borta.

I augusti hade personen fått ett nytt kort, fast med samma kod, när två personer började prata med och distrahera hen i hissen ner till pendeltågstunneln i Jakobsberg. När de lämnade hissen var kontokortet borta. Senare upptäckte Järfällabon 13 700 kronor fattades.

– Efter den andra stölden mådde jag dåligt, då hade jag ju sett tjuvarna. Nu är mitt pensionskonto kortlöst, och jag har öppnat ett nytt konto där jag bara ska ha lite pengar, säger personen, som vill vara anonym men som själv har kontaktat JärfällaDirekt för att varna andra äldre.

Ska få tillbaka pengarna

Båda händelserna polisanmäldes, och Järfällabon har fått sina pengar tillbaka i det första ärendet, och för det andra är pengarna på gång. Förundersökningarna har dock lagts ner på grund av att det funnits för få spår att gå på.

Albin Näverberg vid Järfällapolisen berättar att man ser en ökning av stölder från äldre i samband med pensionsutbetalningar. Han råder äldre att ta sällskap med någon när man ska ta ut kontanter, och se till att det inte står någon bakom ryggen. Man ska inte heller lägga ifrån sig en väska med värdesaker i exempelvis en kundvagn eller korg, utan förvara plånbok innanför ytterkläderna.

– Man ska heller aldrig lämna ut sin bankkod till någon. Kom ihåg att banken aldrig ringer och ber om uppgifter, säger Albin Näverberg.