Hjälpgrupp. Sam Darvish, 23, startade "Corona – hjälpgruppen Järfälla" på Facebook. Foto: Mostphotos/Tim Aro

Järfällabor hjälper grannarna i virustider

Hundratals Järfällabor har anslutit till "Corona – hjälpgruppen Järfälla" för att erbjuda hjälp med exempelvis handling och dela information. "Tillsammans är vi starka", säger grundaren Sam Darvish.

  • Publicerad 15:48, 25 mar 2020

I Coronavirusets framfart har många ideella hjälpgrupper skapats på Facebook. Nu finns det även en lokal grupp för Järfällaborna som heter "Corona – hjälpgruppen Järfälla".

Gruppen startades på initiativ av juriststudenten Sam Darvish, 23.

– Kommunen har många äldre och som är i riskgrupper. Jag tänkte att vi kan göra vårt bästa för dem. Jag startade gruppen för att samla alla på en plattform.

"Allt sker ideellt"

Gruppen växte snabbt från att den startades, med flera hundra anslutna redan första dygnet. I skrivande stund är det uppemot 600 medlemmar i gruppen. Här postas allt från erbjudanden om hjälp till de senaste myndighetsrekommendationerna.

– Responsen har varit jättebra. Helt ofattbart. Unga, äldre och medelålders, alla vill vara med och hjälpa till. Det är helt fantastiskt att se att vi kan stå så starka. Många har fått hjälp av våra fantastiska hjälpare med allt från att handla mat till att köpa något på Bauhaus, berättar Sam Darvish.

Varför tycker du det är viktigt med sådana här grupper? 

– Ensam är inte stark. Tillsammans är vi starka. Det vill jag få fram. Vi lever i en tid som är svår att hantera själv. Vi behöver våga ta hjälp. Den som gör det har gjort något gott för sin egna hälsa. Så våga ta hjälp. Våga att höra av dig för det är dig vi vill hjälpa. Allt sker ideellt.

Om du behöver hjälp – tänk på det här:

✓ Lämna aldrig ut kort eller koder till okända som tar kontakt och erbjuder sig att till exempel handla. Behöver du hjälp med inköp eller annat, se till att själv ta kontakten och använd i första hand de kontakter du redan har med anhöriga, vänner och bekanta.

✓ Kontrollera alltid med de officiella källorna om du oväntat blir kontaktad av någon myndighet eller organisation. Man ska aldrig logga in via BankID eller bankdosa om man blir uppringd och ombedd att göra det.

✓ Måste du anlita någon obekant kan ett tips vara att du gör beställningar mot faktura som ombudet bara kan hämta och leverera till din dörr.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre