Pedro och Lucy Castellanos i Kallhäll och Sasa Kostadinovic i Viksjö ger tummen upp till julpyntet. Foto: Mikael Andersson

Järfällabor: "Pynta mer i våra centrum"

Granarna är på plats och centrumens julbelysning glimmar i mörkret runtom i Järfälla. Vi tog ett snack med några Järfällabor om hur tankarna går kring juleljusen och de vill gärna ha ännu mer!

  • Publicerad 15:35, 7 dec 2018

Mitt på Gjutartorget i Kallhäll stoltserar en stor julgran, och i ett träd vid parkeringsplatsen intill hänger belysning från grenarna.

Kallhällsbon Pedro Castellanos tycker att utsmyckningen är fin – men att det är för lite av det goda.

– Det är jättefint, och har blivit finare och finare här för varje år. Men jag tycker att det kan vara mer belysning, säger han.

Och dottern Lucy är bestämd med vad hon vill se för julpynt i Kallhäll.

– Jag vill att det ska vara som på Gröna Lund, där hänger det polkagrisar från träden! Det borde det vara här också.

Pedro Castellanos med dottern Lucy vill gärna ha mer julbelysning i Kallhäll, allra helst vill Lucy ha polkagrisar som hänger i träden som på ett nöjesfält. Foto: Mikael Andersson

Mer ljus på gång

Trots bristen på polkagrisar är nästan all julbelysning uppe i Järfälla nu. Under veckan ska det sista sättas upp vid Barkarby station, och till lördag 15 december ska årets nyhet, en ljusinstallation som består av en ställning med mistel, smackas upp på Stora Torget i Barkarbystaden.

I Viksjö centrum hänger belysning från taken och liksom på flera andra håll finns en belyst julgran på plats.

Men Viksjöbon Sasa Kostadinovic pekar också på en icke-upplyst julgran som gömmer sig nära kyrkan, knappt synlig när solen sagt godnatt redan under tidig eftermiddag.

– Jag förstår inte varför det bara är julkulor och ingen belysning där, man ser den inte i mörkret. Annars tycker jag att det är jättefint här, säger han.

Sasa Kostadinovic, med barnen Andrej och Una, tycker att det är lagom mycket julbelysning i Viksjö centrum. Foto: Mikael Andersson

Jakobsbergsbon Sofie Johansson tycker att juleljusen där är harmonisk. Foto: Mikael Andersson

Jakan får mest ljus

I Jakobsberg är all belysning invigd och klar. Jakan är också den kommundel som får störst del av kakan, eller ljuset, som det ju handlar om.

På Vasaplatsen är träden ljusbeklädda, från ett större träd hänger ljus formade som pepparkakor och självklart finns en stor julgran på plats även här.

Förra fredagen invigdes också änglavingarna ovanpå fontänen på Riddarplatsen.

– Från där jag bor ser jag ut över centrum, och jag tycker att det är fint här, harmoniskt och lagom mycket belysning. På Halloween brukar det hänga pumpor och annat i träden, det är kul, säger Jakobsbergsbon Sofie Johansson om belysningen.

Och hur länge de kommunala julljusen kommer lysa upp Järfälla? Tja, i det här fallet varar julen inte fram till påsk, utan det mesta plockas ner efter trettonhelgen. Belysningen i vissa rondeller och träd blir dock kvar lite längre än så.

Änglavingar på Riddarplatsen i Jakobsberg. Foto: Mikael Andersson

Julgran på torget i Viksjö centrum. Foto: Mikael Andersson

I Kallhälls centrum samsas julgranen med det upplysta konstverket IO!, till vänster i bild. Foto: Mikael Andersson

Stockholm Direkt