Emma Gander, Alexandra Edström, Emilia Spano, Daniel Millquist och Philip Britell använder sig främst av Snapchat. Foto: Mikael Andersson

Järfällaelever utbildas i säkert surfande

Många barn rör sig i dag helt oskyddade på nätet. Kriminologen Maria Dufva mötte sjundeklassarna på Björkebyskolan i Skälby för att öka medvetenheten om säkerhet i sociala medier.

  • Publicerad 11:46, 21 feb 2018

Sjundeklassarna stormar in i Björkebyskolans aula, smartphonen i ena handen och skolpaddan i den andra. Med ett enormt collage av loggor från sociala medier på powerpointen drar kriminologen Maria Dufva igång sin föreläsning.

– Det här är vad era liv består av, eller hur?

De flesta nickar instämmande.

– Tjejer i er ålder, 12-13 år, är de mest utsatta på nätet, säger Maria Dufva.

I ett interaktivt föredrag går Maria Dufva igenom de risker som finns i sociala medier, hur brott på nätet kan ta sig olika former och hur man själv kan känna sig säker.

– Det är dåligt av vuxna att låta er vara ensamma på nätet. Ni kan se saker som verkligen inte är gjorda för er ålder. Ni måste se till att ni möts av ett flöde som är bra för er, säger Maria Dufva till sjundeklassarna.

Kriminologen Maria Dufva föreläser omsäkerheten på nätet. Foto: Mikael Andersson

"Barnen är oskyddade"

På måndagskvällen fick även föräldrarna möjlighet att lyssna till Dufva, som vill uppmuntra till mer engagemang i barnens surfande.

– Vuxna vet inte vad som händer i barnens liv på nätet. Det är mycket skit som händer tidigt, barnen är oskyddade, säger Maria Dufva efter föreläsningen.

Hon jämför processen med när föräldrar ska lära sina barn att simma.

– Man kastar inte bara i barnet i bassängen. Samma sak gäller med nätet, föräldrar måste finnas med och vägleda när barnen börjar använda nätet.

App ska stoppa mobbning i Björkebyskolan

Uppskattat hos eleverna

Emma, Alexandra, Emilia, Daniel och Philip går alla i klass 7F på Björkebyskolan och tyckte att föreläsningen var lärorik.

– Man kommer tänka mer på detta nu efter, säger Emma Gander.

– Det var bra att höra någon som förstår hur vi tänker. Det är inte alltid jättelätt för vuxna att förstå, säger Emilia Spano.

Snapchat är den appen de använder mest, och de är alla medvetna om hur den kan missbrukas. De berättar att det är vanligt att som tjej få så kallade dickpics – bilder på manliga könsorgan – skickade från okända killar.

– Det är synd att det händer, säger Philip Britell.

– Om man blir utsatt för något kan man kanske blockera personen eller radera sitt konto och skapa ett nytt, säger Daniel Millquist.

– Det gäller att våga säga nej, och våga vara sig själv, säger Alexandra Edström.

Eleverna tycker att föreläsningen var bra. "Det var bra att höra någon som förstår hur vi tänker", säger Emilia Spano, till höger i bild. Foto: Mikael Andersson

Rektorn: Föräldrar måste ta ansvar

Björkebyskolan har haft extra satsningar på nätsäkerhet sedan man införde iPads till alla elever.

– Ofta dröjer det innan vi får reda på det som händer. Men det är vårt uppdrag att hantera det som sker inom skolan. Problemen kryper ner i åldrarna, säger rektorn Fredrik Yggmark.

Han menar att barnen inte mår bra om de inte kan hantera nätet och det påverkar i sin tur skolgången.

– Unga triggar varandra utan att förstå vilken effekt det kan ha. Även föräldrar måste förstå, ta ansvar och våga kliva in.

Fler elever kan få plats på Björkebyskolan i höst

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Beskedet: Jakobsbergs kvarn ska byggas upp igen

Nyheter Kan stå klar 2019 Frågan om att bygga upp kvarnen i Jakobsberg, som brann ner 2005, är en hjärtefråga för många Järfällabor. Samma vecka som valet i september ska återuppbyggnaden tas upp i kommunstyrelsen.torsdag 21/6 14:34

Ge dig ut på sjön – utan egen båt

Nyheter Sjölivet i Västerort och Järfälla som inte kostar skjortan En av alla fördelar med att bo i Västerort och Järfälla sommartid är såklart närheten till Mälaren. Stranden i all ära men ibland vill man kanske njuta av sjön utan att behöva hoppa i plurret. Här är...torsdag 21/6 12:42