Järfällaeleverna: "Många vet inte vad sexuella trakasserier är"

#Metoo-uppropen har avlöst varandra, och flera har utspelat sig i skolans värld. Vi tog ett snack med några nior i Källtorpskolan för att höra hur de har diskuterat sexuella trakasserier.

  • Publicerad 12:14, 11 dec 2017

Vilda Arvidsson, Hannibal Jarrah, Gustav Lundström och Selin Kayan går i nian på Källtorpskolan. När #Metoo-kampanjen drog igång fylldes deras flöden i sociala medier av vittnesmål om sexuella trakasserier.

– Jag har fått en annan syn på hur många man känner som varit utsatta, säger Gustav Lundström, och får medhåll av Hannibal Jarrah:

– För mig har det varit en tankeställare, vad kan jag göra?

Inget nytt fenomen

Sexuella trakasserier är vardagsmat, även i skolan. Det menar tjejerna.

– Det händer dagligen att folk ropar saker efter tjejer i korridoren, som ”snygg rumpa”. Oftast där det inte finns lärare, säger Selin Kayan, och fortsätter:

– Man är så van att man inte ser det som en stor grej. Många förstår inte att sexuella trakasserier kan vara ord också. De tror att de ger en komplimang, säger Selin Kayan.

Ungdomarna tycker att det krävs större kunskap från tidig ålder för att en förändring ska kunna ske, då många är dåligt informerade om vad sexuella trakasserier är. De anser att skolor borde lyfta frågan, för att människor ska våga prata mer öppet om sina erfarenheter och göra ämnet mindre kopplat till skam och skuld.

– Det behövs kunskap för att folk ska våga berätta vad de är med om. Och folk ser sånt här hända hela tiden. Alla måste bli bättre på att våga säga till, säger Vilda Arvidsson.

LÄS ÄVEN: Efter #Metoo: nu tar killarna bort klottret

Har varit tabubelagt

Killarna berättar att de inte inte pratat så mycket om sexuella trakasserier med vänner innan #Metoo drog igång, medan tjejerna pratat en del. Samtidigt har det funnits ett tabu kring ämnet, menar Vilda Arvidsson.

– Det är ju nu man vågar prata. Sedan tror jag att det handlar om normer, att killar pratar om andra saker, säger hon.

Hannibal Jarrah tror att tjejer pratar mer för att de är mest utsatta.

– Det känns kanske lättare att prata med andra tjejer som kan relatera till problemet, säger Hannibal Jarrah.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

"Många killar ser det som ett skämt"

Det händer att folk, främst killar, skämtar om #Metoo och gör sig ironiska över berättelser som kommit fram.

– I vår ålder ser många killar det här som ett skämt, de förstår inte att det är ett seriöst problem, säger Selin Kayan.

Gustav Lindström tror att killar måste börja prata om sexuella trakasserier med varandra.

– Då kan det bli en ändring, säger han.

Och vad de tycker att skolan kan göra? Mer, enas ungdomarna om. Källtorpskolan har tagit upp #Metoo på vissa lektioner, men eleverna tycker att det behövs mer: en temadag eller diskussioner integrerade i undervisningen. Något som SO-läraren Johanna Bergström inte är främmande för.

– Jag har föreslagit för elevrådet att de ska ta upp det med ledningen, för att visa att det är viktigt för eleverna. Det är viktiga frågor att prata om, säger Johanna Bergström.

LÄS ÄVEN: Rektorer: Så arbetar vi på skolorna efter #Metoo

Selin Kayan, Gustav Lundström, Hannibal Jarrah och Vilda Arvidsson tror att det är viktigt att prata om sexuella trakasserier för att en förändring ska kunna ske. Foto: Mikael Andersson

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.