Gungigt. Nadja Malik och Julia Esplander slipar bort färgen från en gammal gungstol. Foto: Mikael Andersson

Järfällaelevernas udda metod för att kirra klassresan

Glöm kakor och salamikorvar som säljs inför klassresan. Ett gäng sjuor på Vittraskolan i Jakobsberg renoverar istället gamla stolar i slöjden för att sälja på auktion. Vinsten? Den ska gå till en resa i nian.

  • Publicerad 15:55, 7 feb 2019

Det är måndagseftermiddag i Vittraskolan och ett gäng sjundeklassare har träslöjd. Men det är inga smörknivar som tittar fram bland sågspånen – istället är salen full av gamla stolar som det slipas på frenetiskt.

Under våren alternerar eleverna i halvklass mellan syslöjds- och träslöjdssalarna, och stolarna följer med. När stolarna är klara till sommaren ska de auktioneras ut, antagligen på Facebook. Och vinsten, ja den ska gå en klassresa som eleverna ska göra i nian.

Men det hela är också ett sätt att lyfta hållbarhetsfrågan, som ingår i kursplanen för slöjd.

– Att återvinna och göra om gamla stolar är ett sätt att få in ett miljötänk i undervisningen. Det är ju mycket 'köpa nytt' i samhället hela tiden, men det här visar vikten av återvinning, säger träslöjdsläraren Andreas Rytterstam.

Överraskning. "Alternativet till stolarna var att göra smörknivar och broderier, så på det sättet var det här ganska överraskande och kul" säger Nadja Malik. Foto: Mikael Andersson

Stor trend

DIY – do it yourself, alltså gör det själv – trenden är som bekant stark numera, något som skolan tar fasta på i projektet. Samtidigt slängs mycket av det som eleverna vanligtvis gör i slöjden, om de inte vill ta med prylarna hem.

– Vi kan ju inte spara allt, och mycket går inte heller att återvinna eftersom det kan vara färg och annat på, säger Andreas Rytterstam.

Han har i lokala Facebook-grupper i Järfälla bett folk som har gamla stolar stående hemma att skänka dem till projektet. Flera hörde av sig, och efter det, samt en runda på Myrorna och hjälp från några elever som tagit med avlagda stolar hemifrån, har klassen fått ihop över 20 stycken som de jobbar med.

Nadja Malik, som står och slipar bort färgen på en gungstol ihop med Julia Esplander, ger projektet tummen upp.

– Alternativet var att göra smörknivar och broderier, så på det sättet var det här ganska överraskande och kul, säger hon.

Julia instämmer:

– Det är kul att tjäna pengar som går till klasskassan, samtidigt som det är bra att återvinna. Jag och min brorsa har byggt kojor och lådbilar hemma, så det är kul att hålla på med stolar nu.

Slöjd. Agnes Ullman, Sara Birkenfjäll och Andreas Rytterstam snackar stolar. Foto: Mikael Andersson

Kreativt. Misha Abdrakhmanov vill klistra på bilder av majonnäs på sin stol, "Jag vet inte varför, men så tänker jag i alla fall", säger han. Här med läraren Andreas Rytterstam. Foto: Mikael Andersson

"Får vara kreativ"

Flera i klassen har tidigare sålt underkläder och annat för att få ihop pengar till antingen klassresor eller cuper med fotbollslag.

– Men det här är roligare. Man får vara mer kreativ här och bestämma själv hur allt ska bli. Jag ska måla min stol vit med en blå sits, säger Rahma Elghazaly.

Och det lär bli en rad unika stolar som ska auktioneras i vår – en elev har till exempel tänkt klä in sin stol i serietidningar.

– Jag tänkte klistra på bilder av majonnäs på min stol. Jag vet inte varför, men så tänker jag i alla fall, säger Misha Abdrakhmanov.

Inne i syslöjdssalen monteras gamla sitsar och dynor av för att få ett nytt utseende. Syslöjdslärare Sussi Sörensen hjälper några elever med att dra av gammalt tyg.

– Eleverna är väldigt duktiga och tycker att det här är kul. Risken är att alla kommer vilja ha sina egna stolar när de är färdiga, säger hon och skrattar.

Stockholm Direkt