Lättnader. Flera småföretagare i Järfälla får sänkta hyror fram tills juni. Foto: Mikael Andersson

Järfällahus sänker hyran för småföretagare

Småföretagare med serviceutbud drabbas hårt när allt fler väljer att stanna hemma till följd av coronapandemin. Därför väljer det kommunala bostadsbolaget att sänka lokalhyran med 50 procent.

  • Publicerad 16:36, 29 apr 2020

Det kommunala bostadsbolaget Järfällahus är hyresvärd för flera kommersiella lokaler i kommunen. Nu väljer de att införa en tillfällig hyressänkning med 50 procent för småföretagare som drabbats negativt av coronaepidemin med minskat antal kunder och förlorade intäkter.

Hyreslättnaden går i linje med regeringens beslut om att branscher som sällanköpshandel, hotell och restaurang ska få ta emot hyresstöd.

– Det kan vara hälsokostbutiker, guldsmeder eller tobaksaffärer. Vi vill skjuta på kostnader eller ge uppskov för att göra det enklare för företagens likviditet, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande.

Hyressänkningen gäller mellan april och juni, och innebär att hyrorna sänks med 50 procent, samtidigt som staten ersätter fastighetsägaren för 50 procent av sänkningen, det vill säga 25 procent av hyreskostnaden.

Om det blir aktuellt att förlänga hyressänkningen efter juni återstår att se, menar Emma Feldman.

– Företagarna har varit positiva och det har varit en bra dialog. Oavsett hyresrabatter eller andra insatser, kommer det att behövas insatser från statligt håll även i framtiden, men vi gör det vi kan från kommunens sida, säger hon.

Lättnader för uteserveringarna

Kommunen har redan satt in ett stödpaket för företagen, där en av punkterna var att restauranger och kaféer skulle få möjlighet att öppna sina uteserveringar tidigare än vanligt. I dagarna tar man ytterligare ett beslut om att minska hyran för uteserveringarna som står på kommunens mark.

– Det kan röra sig om en nedsättning eller en efterskänkning, att det inte är någon hyra alls. Man tittar på situation till situation, och beslutet kommer gälla fram tills den 30 juni.

Restauranger och kaféer ska även få möjlighet att utöka ytan för uteserveringen för att kunna sprida ut borden och på så sätt få större avstånd.

Stockholm Direkt