Kreativt. Den röda ljusstaken har Kerstin gjort ihop med ett av sina barn, från början var det en vulkan som inte riktigt blev som den skulle. Krukan och tomtarna är Kerstins verk, och i bild syns också katten Sonja. Foto: Mikael Andersson

Järfällakonstnären som hittar hem i lera

Första gången Kerstin Nilsson började skapa i lera fick hon en aha-upplevelse. Drömmen är att ha en verkstad på hemmaplan i Barkarbystaden.

  • Publicerad 16:56, 18 dec 2018

Om läraryrket:

"Att undervisa är jättekul, eleverna är hyperfokuserade. Jag är nog den enda läraren som måste schasa ut mina elever från klassrummet när lektionen är slut! Högstadiet är den bästa åldern, de går från barn till unga vuxna."

"Jag är den första i min släkt som har en akademisk utbildning, men alla har varit hantverkare. Rörmokare, snickare, båtbyggare och skomakare. Vi lägger ett värde och status i att jobba med händerna.

När jag var runt 20 ville jag bli bildlärare och gick en grundläggande konstnärlig utbildning, och provade på allt möjligt. När jag höll på med keramik för första gången var det nästan som att höra en änglakör. Det är ju det här jag ska göra!

Det låter så filosofiskt, men det här hantverket stämmer överens med mig som person. Jag älskar material som gör metamorfosen från mjukt till hårt. Och leran är fantastisk med alla sina möjligheter. Det finns en oändlig uppsjö av leror, glasyrer och sätt att dekorera.

Tomtar. Några av Kerstins verk är tomtar, som finns "både med och utan smink!". Foto: Mikael Andersson

Romantiskt skimmer

När jag hållit kvällskurser i drejning har det kommit folk med långa akrylnaglar som sagt att 'jag tänkte dreja en teservis!'. Då är det bara att klippa av naglarna, haha, och tyvärr är det inte så enkelt.

Det finns ett romantiskt skimmer kring drejning, det är en otroligt populär fritidsaktivitet. Fast drejning är det svåraste med keramik, men samtidigt går det att använda sig av så många olika tekniker med lera.

Jag skulle gärna se att den fanns en verkstad i Barkarbystaden, där man kan jobba och ha keramikkurser. En mötesplats för kultur skulle behövas för både barn och vuxna här. När vi flyttade hit bestämde vi oss för att använda det största sovrummet som kreativt rum, så nu kan hela familjen sitta där och umgås och skapa.

För mig kommer inspirationen när jag börjar jobba, jag behöver ingen klar bild av vad jag ska göra innan jag sätter igång."

Det här är Kerstin

Namn: Kerstin Nilsson

Ålder: 41

Bor: I Barkarbystaden med sambo och två barn. "Ibland går det highland cattle-tjurar utanför fönstret, det känns som att bo på landet!"

Gör: Är utbildad lärare och keramik- och glaskonstnär. Jobbar som bildlärare i högstadiet ocb ägnar fritiden åt att hålla på med keramik.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt