Peggy Bernin är initiativtagare till Järfällas egna konstrunda. Foto: Mikael Andersson

Järfällakonstnärerna öppnar upp sina hem

Snart är det dags för Konstrunda Järfälla, ett koncept där femton konstnärer runtom i kommunen öppnar upp sina hem och ställer ut sin konst. Vi besökte initiativtagaren Peggy Bernin.

  • Publicerad 16:34, 12 sep 2018

Många kommuner har konstrundor i dag, så varför skulle det inte finnas i Järfälla?

Rundtur. Flera lokala konstnärer med olika inriktning deltar i konstrundan. Foto: Mikael Andersson

Garage brukar knappast förknippas med ljus och konst, men annat är det hemma hos Peggy Bernin i Berghem. Här har halva garaget omvandlats till en ateljé.

– Det är ju ett så stort garage ändå, säger Peggy Bernin och slår sig ner bland sina tavlor.

Hon är initiativtagare till Konstrunda Järfälla, som går av stapeln för andra året i rad, helgen 22-23 september.

– Många kommuner har konstrundor i dag, så varför skulle det inte finnas i Järfälla? Det tog några år att få till, men förra året blev jättebra, över förväntan, säger hon.

Både proffs och amatörer

Måleri, textil, skulptur, smyckesdesign och foto. Det är en rad olika konstformer som ryms i rundan, från Kallhäll till Skälby.

Femton konstnärer deltar, vissa visar upp sin konst i sina hem och några av dem ställer ut i Jakobssalen på baksidan av kommunhuset i Jakobsberg.

– Vi vänder oss både till professionella och amatörer, det är betraktarens sak att avgöra vad som är bra och inte. Men vi vill gärna få med oss fler konstnärer. Det enda vi sagt är att man ska ha någon Järfällakoppling, men vi är ganska öppna, säger Peggy Bernin.

Ateljé. Hemma hos Peggy Bernin i Berghem har en del av garaget blivit ateljé. Foto: Mikael Andersson

Vill inspirera

Tanken med konstrundan är dels att lyfta fram lokala konstnärer, dels att skapa en aktivitet för de som bor i Järfälla som kan cykla eller ta bilen runt till de tio stoppen.

– Det här är viktigt både för den enskilda konstutövaren, och för att sprida konsten till allmänheten. En förhoppning är också att inspirera människor till att själva utöva konst, säger Peggy Bernin.

Frågan hur länge hon själv målat viftar hon bort – men lättare med åren, det tycker hon inte att det blir.

– Man utvecklas hela tiden, det finns ju inget slut eller mål. Så är det nog med alla jobb, menar hon.

Flera av de konstverk som fångar blicken i ateljén går i olika nyanser av blått.

– Det är nog en period, jag får inspiration från alltifrån färger till bilder och olika associationer de väcker. Det kan vara vad som helst som fladdrar förbi.

Konstrunda Järfälla

Rundan som är gratis att besöka pågår lördag och söndag 22-23 september klockan 11-16. Konstverk kommer finnas till försäljning.

Se @konstrundajarfalla på Facebook för alla adresser och detaljer. Fysisk karta finns också att hämta på Klackenbergs Böcker och Papper i Jakobsbergs centrum.

Arrangörerna nås på konstrundajarfalla@gmail.com

Visa merVisa mindre