Sofia Wänström och Rolf Johansson introduceras till Micaela Hoppes verk genom tonsättaren själv, till höger i bild. Foto: Mikael Andersson

Järfällaorkestern hyllar kvinnliga musiker med konsert

Att musikscenen är ojämställd är sedan gammalt. Nu slår Järfälla symfoniorkester ett slag för kvinnliga tonsättare genom en konsert med fokus på kvinnor.

  • Publicerad 15:44, 2 mar 2018

När jag hör ordet dirigent ser jag en man framför mig

– Horn och trumpet, från 185 och framåt, ni är jätteviktiga!

Det är tisdag kväll på kulturscenen i gymnasieskolan. Dirigent Hanna Ohlson Nord instruerar Järfälla symfoniorkester och snart flödar musik ut i den tomma aulan. Orkestern repeterar inför den 24 mars, då en av årets fem konserter går av stapeln. Temat den här gången är speciellt – då är det nämligen bara kvinnliga tonsättare, en kvinnlig saxofonsolist och en kvinnlig dirigent som gäller.

Nyheterna om mansdominerade festivalscener och prestigefyllda musikpriser som går till män har avlöst varandra de senaste åren. Så hur ser situationen ut inom den mer klassiska skolan? Mycket män även där, berättar några av de kvinnor som är med i Järfälla symfoniorkester när de tar en paus.

– När jag hör ordet dirigent ser jag en man framför mig. Jag får anstränga mig för att se en kvinna, säger Edda Hahlbeck som spelar violin.

Dirigenten Hanna Ohlson Nord som är inlånad inför konserten instämmer.

– Det var standard att vara ensam tjej i klassen när jag studerade till dirigent. Men oftast blir man väldigt väl mottagen, folk tycker det är kul med en kvinna som dirigerar, säger hon.

Micaela Hoppe, Edda Hahlbeck, Elisabeth Larsson, Christina Björklund, Sofia Wänström och Hanna Ohlson Nordh laddar inför konserten den 24 mars. Foto: Mikael Andersson

Kvinnliga kompositörer lyfts fram

Micaela Hoppe, som tidigare spelat horn i orkestern, är numera kompositör och en av de kvinnor vars verk ska spelas på konserten.

– Jag spelas ofta runt den åttonde mars, det är såklart roligt, men jag skulle önska att det var mer självklart att spela kvinnor året om, säger hon och fortsätter:

– Det har funnits många kvinnliga kompositörer genom åren, men de har inte lyfts fram och på så vis glömts bort.

Samtidigt verkar någonting hända. För tio år sedan startades den ideella föreningen KVAST – Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare – som jobbar för att fler kvinnliga kompositörer ska lyftas fram. Och varken Micaela Hoppe eller Hanna Ohlson Nord ser sig som pionjärer.

– Kvinnliga dirigenter för 20 år sedan var pionjärer, de har trampat upp en smal stig vars spår jag kan gå i, säger Hanna Ohlson Nord.

Christina Björklund, violinist som varit med i orkestern sedan starten 1976 fyller i:

– Den här konserten var inplanerad innan Metoo, så vi ligger verkligen i tiden!

Under hennes många år i orkestern har de aldrig haft en liknande konsert som de nu repar inför. Så vad tänker de om en sådan punktinsats?

– Om inte annat lyfter det intresset för stunden, det behövs mer sånt för att sprida kunskap, säger Sofia Wänström, som spelar fiol och är konsertmästare, och fick upp ögonen ännu mer för klassisk musik när hon gick med i orkestern.

Sofia Wänström spelar fiol och är konsertmästare i Järfälla symfoniorkester, där hon varit med sedan strax efter millennieskiftet. Foto: Mikael Andersson

Dirigent. Hanna Ohlson Nordh dirigerar symfoniorkestern. Foto: Mikael Andersson

Mycket finputs kvar

Alla skrattar och tittar mot Hanna Ohlson Nord när de får frågan om hur det känns inför konserten. Än är det mycket kvar att slipa på, men de tror att de kommer låta bra till slut. Och den här typen av musik gör sig bäst under konserter, tycker de.

– Det är inte musiken man hör på vanlig radio, det är lite mer svårlyssnat, säger Elisabeth Larsson, cellist, och får medhåll av Edda Hahlbeck.

– Att plugga in lurar i öronen ger inte den här musiken liv på samma sätt som annan musik. Det behövs andra förutsättningar, som en konsert.

Pausen är slut. Dirigent Hanna Ohlson Nord kliver upp på en trälåda längst framme på scen, ger några korta instruktioner. Sedan dundrar musiken igång.

Konsert som lyfter kvinnorna

Lördag den 24 mars kl 15 har Järfälla symfoniorkester en konsert på Järfälla kulturscen med namnet "Det är kvinnan bakom allt". I konserten spelas enbart musik av kvinnliga tonsättare, bland andra tidigare orkestermedlemmen Micaela Hoppe. Orkestern dirigeras av Hanna Ohlson Nord och saxofonsolist är Linn Persson. Biljett kostar 170 kr och köps i dörren eller på Jakobsbergs bibliotek.

Järfälla symfoniorkester...

...har funnits sedan 1976 och består av ett 40-tal musiker, både män och kvinnor som repeterar en kväll i veckan. Orkestern består både av fritidsmusiker och professionella musiker som "tycker om att spela klassisk musik på avancerad nivå" och medlemmar med musiken som yrke, står det på hemsidan jarfallasymfoni.org.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Beskedet: Jakobsbergs kvarn ska byggas upp igen

Nyheter Kan stå klar 2019 Frågan om att bygga upp kvarnen i Jakobsberg, som brann ner 2005, är en hjärtefråga för många Järfällabor. Samma vecka som valet i september ska återuppbyggnaden tas upp i kommunstyrelsen.torsdag 21/6 14:34

Ge dig ut på sjön – utan egen båt

Nyheter Sjölivet i Västerort och Järfälla som inte kostar skjortan En av alla fördelar med att bo i Västerort och Järfälla sommartid är såklart närheten till Mälaren. Stranden i all ära men ibland vill man kanske njuta av sjön utan att behöva hoppa i plurret. Här är...torsdag 21/6 12:42