Stationen. Fokus i medborgarlöftet ligger på att öka den upplevda tryggheten kring stationsområdet i Jakobsberg. Bilden är en arkivbild. Foto: Mikael Andersson

Järfällapolisens nya löfte: Öppna droghandeln ska bort

Stationsområdet i Jakobsberg ska bli tryggare – det är målet i det nya medborgarlöftet som Järfälla kommun och lokalpolisen har kommit överens om. En del av löftet är att den öppna droghandeln ska bort.

  • Publicerad 11:38, 7 maj 2019

Jörgen Karlsson, lokalpolisområdeschef i Järfälla Foto: Mikael Andersson

Medborgarlöftet – som är en samverkan mellan kommunen och lokalpolisen för att öka tryggheten och förebygga brott i Järfälla – liknar det som presenterades i fjol.

Det handlar framför allt om att öka den upplevda tryggheten kring stationsområdet i Jakobsberg. Den plats som flest Järfällabor upplever som otrygg, enligt de medborgardialoger som genomfördes i fjol.

StockholmDirekt har tidigare skrivit om att den öppna droghandeln i Jakobsbergs centrum har ökat det senaste året. Polisen har tidigare sagt att droghandeln främst begås av unga killar.

Nu är målet att platsen ska vara borta från polisens lista över "öppna drogscener" i slutet av 2020.

Lösningen för att uppnå det stavas utökat samarbete, menar Jörgen Karlsson, lokalpolisområdeschef i Järfälla.

– Det handlar om att ihop med till exempel fältare och ordningsvakter ha koll på vilka ungdomar som rör sig i området, och ha kontakt med föräldrar. Sedan handlar det också om att lagföra de som hanterar narkotika, säger Jörgen Karlsson.

Enligt löftet ska fler poliser ska röra sig i centrala Jakobsberg, och jobba ihop med ordningsvakter, trygghetsvärdar och fältare under helgkvällar. Något som polisen kommer att prioritera så långt det är möjligt, enligt Jörgen Karlsson.

Polisens löfte: Narkotikainsatser i Jakobsberg

Trots insatser – fortsatt stökigt kring Jakobsbergs station

Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande Foto: Mikael Andersson

Personal på platsen

Förhoppningen är att kameraövervakning, som finns med som ett annat löfte, ska mota bort narkotikahandeln från platsen.

– Tillgången på narkotika minskar ofta på platser som kameraövervakas. Sedan kanske den flyttar någon annanstans, men då kan det bli i mindre omfattning, säger Jörgen Karlsson.

Kommunen å sin sida lovar att fortsatt ha personal som rör sig ute för att skapa trygghet på både vardagar och helger. De lovar också att ett trygghetskontor ska komma på plats där olika aktörer som fältare och trygghetsvärdar ska kunna samlas.

Både det och kameraövervakningen finns även med i kommunens trygghetsplan som StockholmDirekt tidigare skrivit om, som liksom medborgarlöftet röstades igenom av kommunstyrelsen i Järfälla i måndags.

– Förhoppningen är självklart att vi ska kunna krossa drogscenen som finns i Jakobsberg i dag. Droghandeln för också med sig andra problem i form av rån, misshandel och annat. Vi måste gå in kraftfullt för att komma till rätta med det här, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande.

Öppna droghandeln ökar i Jakobsberg

Så vill Alliansen göra Järfälla tryggare

Medborgarlöftet 2019-2020

Avtalet, som Järfälla kommun och lokalpolisen ingått, gäller från och med nu fram till 31 december 2020.

✓ Stationsområdet i Jakobsberg ska försvinna från polisens lista över "öppna drogscener".

✓ Polisen ska öka sin närvaro i centrala Jakobsberg.

✓ Så ofta som möjligt ska polisen ha personal i området under helgkvällar, som samarbetar med exempelvis ordningsvakter, väktare, nattvandrare och trygghetsvärdar.

✓ Kommunen lovar att fortsatt ha "trygghetsskapande personal" i stationsområdet under vardagar och helger, och att nattvandring ska ske på helger och lov.

✓ Kameraövervakning ska finnas på plats vid stationsområdet.

✓ Ett trygghetskontor ska komma på plats.

✓ En årlig besiktining av området ska göras med målet att förbättra miljön.

Stockholm Direkt